La Presidenta i consellera d’Ordenació del Territori i Turística Susana Mora, la vicepresidenta primera Maite Salord, la vicepresidenta segona Cristna Gómez, i el director insular d’Ordenació del Territori Eduard Soriano, han presentat el document d’avanç de revisió del Pla Territorial Insular de Menorca (PTI).
Aquest document representa una nova fita assolida dins del pacte de govern dels tres grups que representen l’actual equip de govern del Consell i que avança en el recorregut d’aprovació del PTI. Així com ha explicat Mora «amb aquesta revisió el que es fa és avançar cap a nous objectus de sostenibilitat, sempre tenint present la nostra qualitat com a Reserva de Biosfera. Donam contnuïtat sobre el model territorial existent: ni el transformam ni el canviam».
Recordam que el PTI és l’eina que garanteix la preservació del model territorial de la nostra illa i que pretén, a través de l’ordenació territorial, buscar l’equilibri entre el desenvolupament econòmic, social i territorial a partr de l’eix transversal de la sostenibilitat. Aquest equilibri es veu refectit en la nostra identitat com a Reserva de Biosfera el que ens obliga a seguir defensant al mateix temps que potenciar fent passes cap endavant cap a polítques que ens facin mereixedores d’aquest distintiu.
La Presidenta del Consell, Susana Mora, ha avançat les principals línies d’actuació que abarcarà la revisió del PTI i que permetrà avançar en matèries que necessiten d’un nou impuls: paisatge i patrimoni, recursos hídrics, turisme, mobilitat i energies renovables. Entre aquestes actuacionsa Mora ha destacat que «és imprescindible avançar en les actuacions que ens permetin mantenir i garantir la qualitat dels nostres recursos hídrics. També esdevé clau avançar en matèria d’energies renovables, fet que ha d’anar lligat amb avanços en matèria de mobilitat».
Per la seva banda, Maite Salord ha volgut reiterar «la importància de l’avanç del PTI perquè és un dels punts claus dels acords de governabilitat dels tres partits que formam equip de govern. És un compromís que agafam un poc fora de temps, ja que hauria d’haver fet l’anterior equip de govern, al 2013 i nosaltres amb voluntat ferma ho estem portant terme».
Procés partcipatiu
L’objectu de l’actual equip de govern és tenir el màxim consens possible i per això s’ha iniciat un procés partcipatiu. Com explicà Gómez «teníem clar que era imprescindible que el PTI hagués nascut d’un procés partcipatiu on s’ha implicat la societat menorquina, ja que són ells, no només les entitats o agents principals dels sectors implicats, sinó la ciutadania en el seu conjunt, qui han de ser els guies que permetin desenvolupar un pla territorial insular acord al seu territori i pensat per la seva població».
El procés participatu ha consistit en la creació de quatre meses de debat: medi ambient i medi rural, model territorial, infraestructures i turisme. També ha comptat amb entrevistes individualitzades amb els representants dels principals sectors. En total, han partcipat un centenar de persones i que representen a més de 50 entitats de tota l’illa de diferents sectors.
A més a mésa una de les claus de l’actual equip de govern és impulsar la transparència i la participació ciutadana. Per això, es va obrir una pàgina web on tothom interessat podia participar i aportar el seu punt de vista sobre les diferents temàtiques que incorpora el PTI mitjançant un qüestonari i una bústia de suggeriments.
En total es calcula que a través d’aquest procés participatu han participat fins ara més de 600 persones. Aquest procés que ha estat present des de l’inici de l’elaboració d’aquest document ho estarà durant totes les fases del procés de redacció del PTI.