Un nou catàleg de varietats locals d’interès agrari de les Illes Balears, desenvolupat per un decret aprovat avui en Consell de Govern, permetrà que aquests recursos fitogenètics quedin protegits d’una possible desaparició i, d’aquesta manera, impedeix que hi hagi empreses que s’apropiïn del nom per fer-ne un ús comercial o que les emprin com a base per crear altres varietats sense consentiment. Aquest catàleg conservarà així la feina feta pels pagesos durant generacions en la millora i selecció de varietats més adaptades a les condicions de les Illes Balears. Un altre dels avantatges d’aquest catàleg i la identificació de les varietats és que permetrà potenciar la diferenciació del producte en comercialitzar-lo. El decret promociona i difon, a més, el cultiu de les varietats recollides en el catàleg facilitant als pagesos i a les entitats de conservació de varietats locals la utilització i la comercialització de les llavors i les plantes de varietats locals en risc d’erosió genètica.
Les varietats agràries incloses dins el catàleg que regula aquest decret es podran consultar al lloc web varietatslocalsib.com, que s’ha presentat aquest divendres en roda de premsa. En la seva fase inicial, la pàgina web recull un inventari de 234 varietats locals, principalment fruiters, de les col·leccions de l’IRFAP, que, un cop examinades per la Comissió de Varietats Locals, es podran incloure en el catàleg, i la inclusió de les quals s’especificarà en el mateix lloc web; la informació s’ampliarà i revisarà progressivament amb fitxes descriptives de les varietats locals que es vagin generant de la descripció i dels usos associats aportats tant per les institucions com pels pagesos que comparteixin les seves varietats. En el web també s’hi poden consultar les activitats i notícies relatives a les varietats locals.
El decret desplega el marc normatiu estatal que estableix la Llei 30/2006, de 26 de juliol, de llavors i plantes de vivers i de recursos fitogenètics, la qual insta les administracions públiques a promoure l’ús i la conservació dels recursos genètics en perill de desaparició per facilitar als pagesos la conservació, l’ús i la comercialització de les llavors i les plantes de viver. Així mateix, el decret crea una comissió (òrgan consultiu, d’estudi i assessorament en la matèria), integrada pels consells insulars, les associacions de varietats locals, la UIB i l’Institut de Recerca i Formació Agrària i Pesquera de les Illes Balears (IRFAP), que serà l’encarregada d’examinar i proposar el reconeixement com a varietat local i la seva inclusió en el catàleg.
A banda d’aquest decret per a la creació d’un catàleg de varietats locals, la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca preveu altres mesures per a la potenciació i conservació d’aquest patrimoni, com les ajudes per a l’impuls de la diversificació de cultius en explotacions tradicionals, dins les quals hi ha un apartat per al cultiu de varietats locals. Aquestes ajudes, amb un pressupost d’un milió cinc-cents mil euros, provindran del fons de l’impost de turisme sostenible i es convocaran en els propers mesos.