MÉS per Mallorca i Més per Menorca han presentat aquest dimecres una Proposició no de llei perquè el Parlament insti el Govern de l’estat a eliminar les barreres tecnològiques actuals que impedeixen la total reciprocitat i emissió dels mitjans públics en llengua catalana a tots els territoris que parlen aquesta llengua.
En aquest sentit, es demana que el Govern de l’estat assigni un nou múltiplex i ampliï l’espai radiofònic a cadascuna de les comunitats autònomes que tenen el català com a llengua cooficial, per fer possible la reciprocitat dels mitjans i que l’emissió es faci amb un nivell acceptable de qualitat. Així mateix, es fa una petició perquè el Govern de l’estat modifiqui els espais comunicacionals de TDT i els adapti a la realitat plurilingüística de l’Estat espanyol, sense segmentar o separar comunitats d’una mateixa llengua.
Un altre dels objectius de la proposta és instar el Govern de les Illes Balears i la Generalitat Valenciana a implementar la reciprocitat de les emissions d’IB3 i la nova ràdio i televisió pública valenciana, À Punt.
La Proposició no de llei també insta el Govern de l’estat a que, propiciï i possibiliti la creació d’un organisme que agrupi els mitjans audiovisuals de titularitat pública d’arreu del territori de parla catalana perquè actuï de manera solidària en defensa dels interessos de la comunitat lingüística.
El diputat de MÉS per Mallorca Antoni Reus ha explicat que vivim en una “situació paradoxal” perquè fa 20 anys es podien veure tots els canals dels territoris de parla catalana, però que l’evolució de la tecnologia fa que hi hagi un gran nombre de múltiplex segmentats assignats a les comunitats autònomes i s’han de fer “autèntiques meravelles” per aconseguir la reciprocitat, tot i que amb una qualitat menor. “L’ideal seria que hi hagués un múltiplex addicional per a les comunitats lingüístiques que tenen llengua pròpia”, ha especificat Reus.
El diputat de Més per Menorca Nel Martí ha apuntat que, a dia d’avui, la reciprocitat és més necessària que mai perquè, “com ha dit el Consell Social de la Llengua Catalana, apostar per la normalització lingüística implica apostar per mitjans públics en català”.