El poblat talaiòtic de Trepucó acollirà aquest divendres la primera projecció íntegra del documental El misteri de les taules, dirigit i produït pel polifacètic realitzador Alexis Racionero Ragué, historiador, professor, creador audiovisual, i autor d’articles i llibres de viatges.
El conseller de cultura i educació, Miquel Àngel Maria, i el regidor de cultura de l’Ajuntament de Maó, Héctor Pons, i els arqueòlegs Joana Gual i Joan C. de Nicolás, que han participat en el documental, han presentat aquesta primera projecció pública, que tindrà lloc al poblat de Trepucó aquest divendres, 6 de juliol, a les 21:30 h, i que comptarà amb la presència del seu director.
Miquel Àngel Maria ha valorat l’interès d’un documental que explora els interrogants que qualsevol persona, menorquina o visitant, es planteja quan contempla una Taula talaiòtica. El Consell Insular ha contribuït amb una ajuda econòmica de 3.500€ a la realització del documental, que també s’ha finançat a través d’un projecte de micromecenatge. Pel conseller, es tracta d’un projecte que contribuirà a la difusió exterior de la cultura talaiòtica de Menorca i a la projecció internacional de la candidatura menorquina a Patrimoni Mundial.
Alexis Racionero té relació amb Menorca des de fa molts anys, i resideix a temporades a Ciutadella. Atret per la monumentalitat de la prehistòria menorquina, s’ha sentit fascinat per les Taules, que considera un misteri de l’antiguitat no resolt, dins de recintes arqueològics de gran vàlua.
A partir d’una ficció recolzada sobre bases científiques, amb el documental El misteri de les Taules, de 50 minuts de durada, l’autor vol defensar i difondre el valor cultural i històric d’aquest tipus de monument excepcional i únic.
Per dur a terme el seu projecte, Alexis Racionero ha entrevistat la majoria dels arqueòlegs que han investigat les Taules de Menorca. També participen en el documental persones que aporten una perspectiva particular a la interrrogació sobre el sentit i els possibles usos de les Taules.
El misteri de les Taules va ser presentat el passat 3 de maig en el marc del III Congrés de bones pràctiques en patrimoni mundial, organitzat pel Consell Insular i la Universitat Complutense de Madrid. En aquella ocasió es va poder veure un fragment. Ara és la primera ocasió que el públic podrà gaudir de la projecció sencera.
La presentació a Trepucó anirà seguida d’un col·loqui amb la participació del director i d’alguns dels experts que hi han particpiat: Elena Sintes, Martí Carbonell, Joan Carles de Nicolás, Lluís Plantalamor i Simón Gornés.
L’assistència a aquesta presentació és lliure i gratuïta.