El Consell de Ministres, a proposta del Ministeri per a la Transició Ecològica que gestiona Teresa Ribera, ha aprovat un Reial Decret declarant Àrea Marina Protegida l’anomenat Corredor de Migració de Cetacis del Mediterrani, aprovant un règim de protecció preventiva i proposant la seva inclusió a la Llista de Zones Especialment Protegides d’Importància per al Mediterrani (Llista ZEPIM), en el marc del Conveni per a la Protecció del Mar Mediterrani contra la contaminació (Conveni de Barcelona).
L’àrea ara protegida és una franja contínua d’aigües marítimes de 46.385 km2 de superfície i uns 85 km d’amplada mitjana, que discorre entre la costa catalana i valenciana i l’arxipèlag balear. La zona inclou tot l’espai marí, incloses les aigües on s’hi integren el llit, el subsòl i els recursos naturals. El corredor protegit s’estén pel nord dins de les aigües espanyoles a l’alçada del cap de Creu, a Girona, fins al cap de la Nao, a Alacant, pel sud; mentre que per l’est discorre en paral·lel a les costes de les illes d’Eivissa, Mallorca i Menorca, a una distància d’uns 13 km, i per l’oest també en paral·lel a les costes catalana i valenciana, mantenint-se a uns 38 km de distància mitjana.
Aquestes aigües presenten un gran valor ecològic i constitueixen un corredor de migració de cetacis considerat de vital importància per a la supervivència dels cetacis al Mediterrani occidental. Des del Ministeri s’ha explicat que l’objectiu és protegir dels efectes que s’associen al renou submarí a la gran diversitat d’espècies de cetacis i de tortugues marines que empren la zona com a pas migratori cap a les seves àrees de cria i alimentació al nord del Mediterrani, així com a la resta d’espècies valuoses d’aquest punt calent de la biodiversitat mundial.
A més a més de ser zona de pas migratori per al rorqual comú cap a les pròpies àrees de cria i alimentació al nord del Mediterrani, aquesta nova Àrea Marina Protegida és hàbitat i zona d’alimentació per a una gran diversitat d’espècies de cetacis (catxalot, dofí mular, dofí llistat, dofí comú i espècies de cetacis bussejadors de gran profunditat com el cap d’olla gris, el cap d’olla comú i la balena amb bec de Cuvier) i per a altres espècies da fauna marina, com la tortuga careta i diverses espècies d’aus.
La contaminació acústica submarina posa en risc la supervivència de les poblacions de fauna marina, especialment les dels cetacis, per la seva especial fisiologia, pel fet que depenen del so per al desenvolupament de totes les seves activitats, com l’orientació espaial, alimentació, reproducció i cria. Per garantir que no existeix una minvada de l’estat de conservació de la fauna marina és pel que també s’ha aprovat l’aplicació d’un règim de protecció preventiva, que estableix la prohibició d’emprar sistemes actius destinats a la investigació geològica subterrània, tant a través de sondes, aire comprimit o explosions controlades com mitjançant la perforació subterrània, i també de qualsevol tipus d’activitat extractiva d’hidrocarburs, tret d’aquelles relacionades amb permisos d’investigació o explotació en vigor.
En aquest darrer sentit, la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha assegurat que amb aquesta declaració “es posa fi a noves prospeccions i a qualsevol tipus d’activitat extractiva d’hidrocarburs, i aquest ministeri revisarà a partir d’ara les que ja estan en vigor”. Aquestes mesures es mantindran fins a l’aprovació del corresponent pla de gestió, obrint-se per a la seva elaboració un termini màxim de tres anys, a comptar des del moment en què aquest espai marí sigui inclòs a la Llista ZEPIM del Conveni de Barcelona.
Des del Govern balear, a través de la conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca que gestiona Vicenç Vidal ja s’ha mostrat també satisfacció per l’aprovació definitiva d’aquesta declaració del corredor com a Àrea Marina Protegida i la seva inclusió a la Llista ZEPIM, mesura que, juntament amb Aliança Mar Blava, el Govern de les Illes Balears venia reclamant des de l’any 2015, insistint també amb què el Govern espanyol continuï fent passes adoptant les altres mesures de protecció que té sol·licitades, com ara la prohibició de les prospeccions petrolieres a la Mediterrània. Per part d’Aliança Mar Blava es considera que la conseqüència immediata derivada d’aquesta important protecció és que el Ministeri per a la Transició Ecològica “ha d’arxivar definitivament els projectes de prospeccions petrolieres actualment en tramitació, les superfícies d’actuació de les quals s’encavalquen amb grans àrees de l’anomenat corredor”. Precisament el dia anterior al Consell de Ministres, el Ple de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears va informar desfavorablement sobre el projecte de prospeccions amb airguns Medsalt2.