Aquesta setmana s’inicien a Menorca les excavacions arqueològiques al fons submarí de Calescoves, un indret de la illa que es va utilitzar com a fondejador d’embarcacions en època protohistòrica i època romana. Tot i que el fons de la cala ha estat objecte de diverses intervencions arqueològiques, encara conté una gran quantitat de restes de ceràmica de les èpoques abans esmentades.
La utilització de la cala com a fondejador, en l’actualitat, provoca que les àncores de les embarcacions remoguin el fons, als llocs on no hi ha posidònia, i malmetin les restes. Per evitar aquesta degradació no és possible restringir l’accés de barques a la cala o prohibir l’ancoratge, ja que es tracta d’un lloc de refugi important per a la navegació de cert tipus d’embarcacions. En conseqüència, des del Servei de Patrimoni Històric del Consell Insular es va considerar que la millor opció era realitzar una intervenció que permetés recollir i documentar les restes arqueològiques que encara resten al fons de la cala, per tal d’evitar la pèrdua d’informació històrica.
Per tal de dur a terme aquesta intervenció, el Consell Insular ha arribat a un acord amb l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, a través del Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC). Aquesta institució porta endavant un programa anual de prospeccions, cursos i excavacions arqueològiques subaquàtiques de renom internacional. Val a dir que una part de les restes localitzades en el fons submarí de Calescoves són producte de la navegació i els naufragis relacionats amb l’antiga província romana de la Tarraconensis, i comparteixen història i problemàtica de conservació amb les restes del litoral català. Aquesta relació obre la porta a una relació d’intercanvi d’experiències i coneixements entre els especialistes d’ambdues zones.
Fruit d’aquest acord, el Museu d’Arqueologia de Catalunya, responsable del CASC, posa a disposició de la campanya d’intervenció a Calesvoves la nau Thetis, una embarcació especialitzada en la prospecció i l’excavació arqueològica subaquàtica, així com de l’equip expert d’arqueòlegs de reconeixement internacional. Aquesta aportació té un cost estimat d’uns 30.000 €. Per la seva banda, el Consell Insular assumirà la resta de les despeses, que s’han pressupostat en 15.815 €.
També participaran en la campanya els subaquàtics de l’Associació d’Amics del Museu de Menorca que, amb el suport del Consell Insular, ha elaborat durant els darrers anys les cartes arqueològiques submarines de l’illa.
En aquesta intervenció hi participaran també diversos alumnes, tant menorquins com catalans, que podran rebre així una formació en arqueologia subaquàtica.
El vaixell Thetis pernoctarà a Calescoves tant com el temps ho permeti i tindrà la seva base d’operacions al port de Ciutadella, gràcies a la col·laboració de Ports de les Illes Balears, que cedeix un amarrament per l’embarcació durant tota la campanya.