El Consell de Govern ha aprovat el decret de garantia de demora mitjançant el qual s’estableixen els terminis màxims en què tot usuari i usuària de la sanitat pública de les Illes Balears té dret a rebre l’assistència sanitària especialitzada programada i no urgent que li hagin prescrit.
Amb l’entrada en vigor d’aquest decret es crea un sistema que garanteix que, en cas d’incompliment dels terminis, el Servei de Salut de les Illes Balears ha d’oferir als pacients una alternativa en centres propis, centres vinculats a la xarxa pública i en centres concertats perquè puguin rebre l’assistència sanitària indicada.
L’assistència sanitària especialitzada programada i no urgent inclou els casos següents:
* Primeres consultes externes
* Primeres proves diagnòstiques
* Intervencions quirúrgiques
* Segones consultes diagnòstiques
Els terminis màxims en els quals s’ha de prestar l’assistència sanitària especialitzada programada i no urgent són:
* 180 dies naturals per als procediments quirúrgics.
* 60 dies naturals per a primeres consultes externes.
* 60 dies naturals per fer proves diagnòstiques.
* 180 dies naturals per a les segones consultes diagnòstiques derivades d’una primera consulta. Una disposició que es regula per primera vegada a les Illes Balears, ja que no estava inclosa en l’anterior decret de garantia de demora, derogat pel Partit Popular durant la legislatura passada.
Si se superen els terminis màxims que estableix aquest decret, el pacient té dret a sol·licitar al Servei de Salut la seva aplicació.
Per fer efectiu el dret, els pacients han de presentar la sol·licitud corresponent al centre hospitalari en la llista d’espera del qual estiguin registrats.
Una vegada presentada la sol·licitud i comprovat que, efectivament, s’ha incomplert el termini màxim, el Servei de Salut de les Illes Balears ha de dictar i notificar una resolució en el termini de 10 dies, en la qual ha d’indicar a la persona interessada el dret a rebre l’assistència en un centre propi, vinculat a la xarxa pública (Sant Joan de Déu i Creu Roja) o concertat.
El pacient tindrà un termini de 10 dies per acceptar-ho. Una vegada el pacient decideix, el Servei de Salut està obligat a prestar de manera efectiva l’assistència sanitària en el centre ofert i a pagar les despeses —si n’hi ha— derivades del procediment al centre sanitari vinculat a la xarxa pública o concertat.
La Conselleria de Salut publicarà anualment les dades relatives a les despeses derivades de l’assistència sanitària en aquests centres concertats o vinculats a la xarxa pública.
Aquest decret entra en vigor l’endemà de haver-se publicat en el BOIB, excepte la regulació dels terminis màxims per a una segona consulta que, atesa la necessitat prèvia d’adequar l’estructura organitzativa del Servei de Salut, s’implantarà de forma progressiva fins a l’1 de gener del 2019.