Divendres passat l’Associació de Premsa Local de Menorca, que reuneix a les quatre capçaleres en actiu arrel de l’illa, va celebrar a Ciutadella la seva festa anual, la seva diada i, ho va fer amb un tema clau, el seu present i el seu futur.
Les revistes locals, el que també es diu premsa de proximitat, són aquells mitjans de comunicació escrita més propers a la població, aquells que en són els notaris del dia a dia del que passa a cadascuna de les seves ciutats o pobles, és per açò que hi juguen un paper important en el desenvolupament del poble i de la seva cultura, de la seva manera de ser.
Avui en dia la premsa local és la que es fa amb majors llibertats i democràcia, no té les pressions dels grans mitjans cap a una banda o altra, sinó que és una premsa independent, propera i sensible amb les necessitats del poble.
Aquest tipus de publicació, molt arrelada a la nostra illa des de “Llum Nova” a finals del XIX a Es Migjorn, ha jugat sempre un paper important en la defensa de la cultura i la llengua pròpia dels menorquins, com també ha fet una important feina social i de cultura.
El futur de les revistes locals no passa per si subsistirà o no la premsa en paper, sinó que passa per al suport dels subscriptors, en poder rebre cada setmana, cada mes o cada trimestre la revista del teu poble, de la teva ciutat a casa. És un compromís ferm, i que ajuda a seguir endavant, com és totalment necessària la implicació de les empreses locals, aquelles amb capital de l’illa, perquè donin suport a aquestes publicacions no sols cercant una rendibilitat, que hi és, sinó el compromís amb els que defensen la nostra economia i el nostre producte local, perquè les revistes de Menorca també som producte local.
És important el suport de les Administracions, que han de apostar més en les seves campanyes en les nostres revistes, perquè entre les 4 capçaleres arribam a més de 7.000 famílies, comerços, petites i mitjanes empreses, però no és suficient, i aquest compromís és de cada vegada més necessari per a poder donar continuïtat a les revistes que han format part de la nostra vida, de la nostra manera de ser, aquestes revistes que han llegit els nostres avis, els nostres pares i avui noltros.
Feim entre tots que la premsa local, la premsa de proximitat, les revistes de poble siguin més fortes, més properes encara i més protegides davant un món globalitzat, on la gent més jove s’ha acostumat al gratis total dels continguts a la xarxa.
És important compromís i també un petit esforç que de segur valdrà la pena.