El febrer de 2015, el Ministeri d’Educació, Cultura i Esport va aprovar l’expedient de la candidatura, i el març del mateix any el Consell Nacional de Patrimoni va elegir aquesta candidatura per representar Espanya davant la UNESCO a partir de l’any 2016.
El mes de maig de 2017, l’informe final del Consell Internacional de Monuments i Llocs (ICOMOS), associació civil no governamental lligada a l’ONU a través de la UNESCO, va recomanar ajornar la declaració de la Menorca Talaiòtica com a Patrimoni Mundial a un nou procés d’avaluació. El procés d’avaluació s’havia iniciat el setembre de 2016 i va concloure el març de 2017.
El 9 de juliol de 2017, el 41è Comitè de Patrimoni Mundial de la UNESCO, reunit a Cracòvia, va ratificar l’informe d’ICOMOS i, tot reconeixent el potencial de la candidatura menorquina, va recomanar que s’esmenassin les qüestions plantejades per ICOMOS i que la candidatura es dugués a inscripció dins un nou cicle d’avaluació.
El Consell Insular de Menorca i el Govern de les Illes Balears tenen la voluntat d’impulsar la revisió de la candidatura de la Menorca Talaiòtica com a Patrimoni Mundial, perquè pugui ser de nou presentada a inscripció en un termini encara per determinar.
Resulta necessari revisar l’expedient i dur a terme un important programa d’investigació i encarregar una sèrie de treballs específics per acompanyar la documentació oficial de la nominació i presentar-la al Ministeri d’Educació, Cultura i Esport i a la UNESCO. A més, s’han de promoure campanyes de divulgació de la candidatura, per sensibilitzar i implicar la societat civil de les Illes Balears, i donar-la a conèixer tant als visitants com a la resta de ciutadans de l’Estat espanyol; s’han de realitzar intervencions que millorin l’estat i el coneixement dels béns objecte de la declaració, i posar en marxa el Pla de Gestió dels Jaciments.
El projecte se subvencionarà amb 300.000 euros, que és l’aportació del Consell Insular de Menorca pel que fa a les activitats que la Comissió Assessora de Menorca Talaiòtica accepta dur a terme en el transcurs d’aquest any 2018, així com una memòria descriptiva de les activitats per impulsar la declaració de la cultura talaiòtica de Menorca com a patrimoni mundial de la UNESCO.
Les actuacions previstes, algunes de les quals ja s’han iniciat enguany, s’agrupen en els apartats següents:
a) Congressos i jornades.
— Workshop paisatge i patrimoni històric (vols i allotjament).
— Participació en la trobada de l’Associació Europea d’Arqueòlegs (estand i anuncis per als participants).
b) Exposicions. Muntatge, desmuntatge i activitats a Barcelona, retorn a Menorca i assegurança dels darrers mesos de l’exposició «Arquitectura talaiòtica».
c) Publicacions:
— Reedició del llibre Antigüedades célticas de la isla de Menorca, de Joan Ramis.
— Edició del llibre Torre d’en Galmés, en català, castellà i anglès.
— Edició del catàleg de l’exposició del projecte arqueològic «Entre Illes».
— Edició de 3 contes infantils sobre béns de la candidatura, cadascun d’ells en català, castellà i anglès.
— Edició de llibres de les actes del congrés Prehistòria de la Mediterrània Occidental (2017).
d) Elaboració d’expedient: estudis i informes i redacció del Pla Director.
e) Accions de difusió. Web de la candidatura, disseny i producció.
f) Neteja, manteniment i senyalització dels monuments i inversions en adquisició, millores i restauració de monuments de la candidatura i el seu entorn.
g) Altres inversions: millores en el Centre d’Interpretació de la Menorca Talaiòtica.
El Govern de les Illes Balears ha donat suport, sense aportació econòmica, a projectes similars a altres illes del territori de la comunitat autònoma; així, Dalt Vila d’Eivissa va ser declarada Patrimoni Mundial de la UNESCO l’any 1999, i el paisatge cultural de la Serra de Tramuntana de Mallorca també va rebre, l’any 2011, aquest reconeixement mundial. Ara correspon a Menorca aconseguir que el seu patrimoni talaiòtic sigui declarat patrimoni mundial, i el Govern de les Illes Balears manifesta la seva voluntat de donar suport tècnic i econòmic al Consell Insular de Menorca perquè la inclusió de la cultura talaiòtica de Menorca dins la Llista de patrimoni mundial sigui una realitat en els propers anys.