La subhasta específica de renovables per a les Illes Balears (en el marc de les ajudes als sistemes extrapeninsulars) és importantíssima per a la consolidació dels projectes en tràmit i com a incentiu per a la presentació de nous projectes de renovables.
El Govern de les Illes Balears duia des de l’inici d’aquesta legislatura reclamant una quota o subhasta específica de renovables per a les Illes Balears, de la mateixa manera que se n’havien convocat per a la península i les Illes Canàries.
L’ajuda que podran rebre els promotors dels parcs consisteix en una subvenció inicial a la inversió en els projectes renovables, que després vendrien la seva energia en condicions de mercat. La previsió és destinar un total de 40 milions d’euros per a la promoció de parcs fotovoltaics a les Illes Balears. En funció de l’èxit, es podria dur a terme una segona convocatòria.
La convocatòria atén les característiques específiques de les Illes Balears, amb un territori limitat que recomana potenciar els parcs de petites dimensions. Per això, es fixarà una quota específica per a projectes de petites dimensions (fins a 10 MW) diferenciat dels projectes grans.
En aquesta convocatòria es poden subvencionar tant sistemes fixos com amb seguidors, i també sistemes d’emmagatzematge (bateries) associats a les plantes solars. El límit màxim d’execució de les obres és l’any 2022. Els promotors poden escollir rebre la subvenció de forma anticipada com a préstec, o rebre-la una vegada que s’hagi executat el projecte. Com a límits màxims es preveuen ajudes que podrien arribar al 20 % per a grans projectes i al 30 % per a petits projectes.
El director de Renovables de l’IDAE, Joan Groizard, acompanyat de dos tècnics de l’entitat, així com el conseller Marc Pons i el director general d’Energia i Canvi Climàtic, Ferran Rosa, s’han reunit amb els promotors de parcs per explicar la dotació econòmica i la proposta de convocatòria per part del Ministeri i de l’IDAE. S’han escoltat els seus suggeriments i s’ha acordat fer feina conjunta i la concreció de la proposta definitiva en breu per tal de llançar la convocatòria dins el primer trimestre de 2019.
En aquests moments a Balears hi ha un total de 137,6 MW de parcs fotovoltaics en tramitació i aprovats, dividits entre 17 parcs petits (de fins a 4 hectàrees) i 4 parcs de més grans dimensions. En funcionament, hi ha actualment 38 parcs que sumen 71 MW. La posada en marxa d’aquests parcs permetria arribar al 10 % de renovables si tota aquesta potència s’instal·la, partint del 2 % actual. A Menorca, amb Son Salomó es podria arribar fins i tot al 20 % de renovables.
El conseller Marc Pons ha destacat que aquestes ajudes seran molt importants per avançar en la implantació de renovables a les Illes perquè la faran més atractiva també econòmicament. El conseller ha assegurat que el sector de les renovables serà cada vegada més competitiu, generador de riquesa i feina.
L’horitzó que fixa el Projecte de llei de canvi climàtic i transició energètica és tenir unes Illes lliures de combustibles fòssils i amb el 100 % d’energies renovables el 2050. Per al 2030 les previsions són disposar d’un 35 % de renovables, un 23 % de reducció del consum energètic i una minva del 40 % de les emissions contaminants.