Ciutadella va acollir el passat mes de desembre, just abans de les festes de Nadal, la col·locació de tres “Pedres de la memòria” o “Stolprerstein” per a recordar els tres ciutadellencs que van morir al camp de concentració nazi de Mauthansen. Aquestes plaques han estat ideades per l’artista alemany Gunter Demning, que les va instal·lar ell mateix a Ciutadella davant els domicilis on van residir.
Manuel Marquès Pons (1908-1941), Josep Caules Pons (1911-1942) i Ignasi Moll Caymaris (1914-1941) són els tres ciutadellencs que una vegada exiliats al sud de França van ser apressats per les tropes de l’Alemanya Nazi i van ser deportats al camp de concentració de Mauthansen i després assassinats a Gusen i al castell d’Hartheim.
Aquests tres ciutadellencs republicans es van exiliar a França una vegada Menorca es va rendir a les tropes de Franco, on pretenien iniciar una nova vida fins el moment en que s’inicia la Segona Guerra Mundial i amb l’ocupació nazi de França, són apressats per mor del col·laboracionisme entre el general Franco i Hitler i són deportats entre 10940 i 1941 al terrible camp de concentració i extermini de Manthausen, un dels més terribles, juntament amb els de Austwitz i Spandau.
El primer en ser assassinat pels nazis va ser Manuel Marquès Pons a l’edat de 33 anys al Castell de Hartheim el 25 de setembre de 1941; semanes mes més tard, Ignasi Moll, de 29 anys d’edat, també va ser assassinat pels nazis el 5 d’octubre de 1941 a Gusen i finalment, el darrer en ser assassinat va ser Josep Caules Pons a l’edat de 31 anys també a Gusen el 9 de gener de 1942.
Tots tres van perdre la vida per les seves idees polítiques i per a defensar els ideals de la Republica.
Des del dimecres 19 de desembre de 2018, gràcies a una campanya solidaria iniciada per la CGT s’ha pogut fer memòria a la ciutat on van néixer i viure fins que per mor d’uns ideals van haver d’abandonar i per ells patir una persecució política per part del règim franquista que, comptà amb el nacional socialisme de Hitler per a la seva detenció a l’exili i ser assassinats als terribles camps d’extermini.
Als actes de col·locació dels “Stolprerstein”, hi van ser presents familiars de les víctimes, representants de la CGT i de partits polítics com Podem, PSM, Més x Menorca, Esquerra de Menorca i PSOE. No hi va anar cap representant de PP, UPC, PI i Ciutadans.
Esperem que fets com aquests, el de morir per a defensar les teves idees polítiques no es tornin a repetir, i que aquells que s’omplen la boca de l’esperit del 78 i de la Transició, recordin que aquests tres joves van morir per la democràcia enfront a la dictadura i que saber perdonar és la part més important de la persona a un estat lliure.