Un total de 494 alumnes de 30 centres educatius de les Illes Balears participen en el concurs de creació literària adreçat a joves de 14 a 18 anys que organitza anualment l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació i que compta amb el suport de la Conselleria de Cultura, Participació i Esports, a través de la Direcció General de Política Lingüística.
En l’edició d’enguany, l’IES Sant Agustí d’Eivissa ha resultat el centre més participatiu amb un total de 120 inscrits.
En total, Ficcions 2019 ha aconseguit 3.801 joves inscrits de 306 escoles d’arreu del territori de parla catalana, xifres que suposen un creixement del 6% respecte de l’any passat; un rècord de participació absolut en la història del concurs. Pel que fa les Illes Balears: de Mallorca, hi participen 197 alumnes; de Menorca, 111 i d’Eivissa, un total de 186.
Les inscripcions per participar en el certamen de creació literària es van activar el passat 11 d’octubre i es van tancar el 5 de febrer amb més de 1.500 històries publicades.
El concurs “Ficcions, l’aventura de crear històries” està enfocat a alumnes de 14 a 18 anys que cursen 2n cicle d’ESO, Batxillerat o cicles formatius. L’objectiu principal d’aquesta iniciativa, creada per l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació (AMIC), és impulsar la creació literària i el treball en equip dels estudiants, així com fomentar l’escriptura i la literatura en català.
Prenent cinc inicis de novel·la (Curial e Güelfa, La felicitat d’un pollastre a l’ast de Marta Soldado, Les paraules ferides de Jordi Sierra i Fabra, La Bruixa de Camilla Läzkberg i Estudi en lila de Maria Antònia Oliver), els participants han escrit un relat dividit en tres capítols i l’han publicat a la pàgina web del concurs. Els alumnes han participat tant de manera individual com en grup de fins a tres persones.
Jurat, premis i gran final
Un jurat format per persones vinculades al món de la literatura i l’educació serà l’encarregat d’escollir els guanyadors i els finalistes. Es valorarà la qualitat literària dels textos, la coherència argumental i l’originalitat de les històries. La segona quinzena del mes d’abril es publicaran els noms dels finalistes, i al mes de maig es farà el lliurament de premis i diplomes en diversos actes a Menorca, Eivissa, Mallorca, València i Barcelona.
Els primers premis seran un iPhone o una Play Station per a cada membre del grup guanyador. El segon premi serà un iPod Touch i els guanyadors territorials rebran com a reconeixement a la millor història de cada zona un reproductor mp3. A més, també es premiarà el treball dels professors més motivadors de cada territori amb una estada per a dues persones de dos dies amb sopar i/o berenar inclòs.
Des de 2016 la Conselleria de Cultura, Participació i Esports contribueix a fer possible que els alumnes de les Illes Balears també puguin participar en aquest concurs. En concret, la Direcció General de Política Lingüística es fa càrrec de les despeses relacionades amb la difusió del concurs o dels premis territorials als finalistes, principalment.