Noemí Camps Villalonga és la segona tinent de batle a l’Ajuntament de Ciutadella, i gestiona les àrees de Turisme, Formació i ocupació, Comerç, fires i mercats, Serveis d’aigües i Cementiri. Portaveu del grup socialista de la que és Secretària General i candidata a l’alcaldia per a les pròximes eleccions municipals és Diplomada en Ciències Empresarials i Llicenciada en Administració i Direcció d’Empreses.
- Vostè va ser elegida Secretària General del PSOE-Ciutadella en substitució de Pilar Carbonero. Quins objectius es planteja per al partit de cara als propers anys?
El PSOE Ciutadella sempre ha contribuït decisivament a la transformació de la nostra ciutat, amb la seva ordenació territorial i urbana, propiciant infraestructures sociosanitàries, culturals, educatives, de mobilitat, esportives… protegint l’entorn socioambiental, afavorint la participació ciutadana… i sempre posant per davant les necessitats de les persones. I açò ho hem fet des del govern municipal amb els nostres alcaldes i regidors, però també s’ha sabut fer a l’oposició amb propostes en positiu, denunciant els desgavells municipals del Partit Popular o assumint responsabilitats quan les greus crisi dels governs del Partit Poular. Ciutadella és una ciutat plural, diversa i, per aquest mateix motiu, té una riquesa cultural i social que s’ha de potenciar. El PSOE és un partit d’ampla base i que vol acollir i donar resposta a aquesta diversitat per treure el bo i millor de tots i cadascun dels ciutadans i del conjunt del nostre poble. Aquest és el principal objectiu.
- També, des del darrer Congrés forma part del Consell Polític del PSIB del que és Secretària General Francina Armengol. Ella sempre ha dit que les Illes Balears hi ha d’haver un federalisme intern. Què significa açò?
Des del primer moment na Francina ha tingut molt clar que la nostra comunitat autònoma està formada per 4 illes, cadascuna amb una realitat diferent i que per tant, això requereix d’un projecte d’Illes Balears diferent, que tingués en compte aquestes realitats i fos capaç de donar resposta a les diferents necessitats d’una forma efectiva. Alguns entenen la política d’acords com una política de reivindicació puntual, mentre que el PSOE treballa dia rera dia dins el partit i a les institucions on lideram el govern per aconseguir una equitat dels diferents territoris que conformen les Illes Balears i interioritzar aquest model. Es tracta d’una manera de fer política més efectiva en contraposició a les polítiques de “postureo” davant la opinió púlblica en qüestions puntuals.
- Va votar en Pedro Sánchez en les primàries que el van retornar a la Secretaria General del PSOE?
Sí i a les anteriors, també. I açò que una vegada em van dir que apostava pel perdedor. Però jo sempre he cregut i he defensat el projecte impulsat per en Pedro Sánchez i crec que, tot i les dificultats que comporta governar Espanya amb la situació actual, ho està fent bé i està posant en marxa moltes mesures de les que fa molt de temps ni se’n rallava, com per exemple: l’ampliació del permís de paternitat com a passa valenta cap a la futura equiparació entre els permisos de maternitat i paternitat, la puja del salari mínim interprofessional, la millora dels drets dels autònoms, etc.
- Parlem a nivell local, vostè serà novament candidata del PSOE a l’Alcaldia de Ciutadella després d’haver-se presentat per segona vegada a guanyar unes primàries, afecta aquest procés a la vida interna del partit? Quina és la situació actual?
El 2014 van ser les úniques celebrades a Menorca i van ser un exemple de participació democràtica. Un mecanisme que ara sembla que és absolutament normal però, que en aquell moment el PSOE va ser el pioner d’aquest tipus de processos interns, conscient de la necessitat de propiciar una regeneració democràtica que incentivàs el debat, la participació i la transparència. Encara que van ser dos moments diferents, dels dos processos sempre n’he sortit reforçada pel recolzament que n’he obtingut de la nostra militància i crec que el partit també. La diversitat d’opinions en el sí del partit és positiu sempre que es respectin els valors i les normes del partit. En un partit poític i sobretot, mentre tens un càrrec públic, et deus a una col·lectivitat, mai a un mateix. Tots remam cap una mateixa direcció i tots, des de la nostra posició, intentam sumar, i això és l’important.
- En l’àmbit de la gestió municipal, vostè és considerada com a una de les regidores més feineres. No obstant, hi ha la sensació que la feina dels regidors queda diluïda en l’àmbit d’un equip de govern que no se sap ben bé qui assumeix la responsabilitat de cada àrea. Perjudica açò el seu partit a l’hora que el ciutadà pugui valorar la feina de cadascú?
El nostre grup municipal i jo mateixa esteim orgullosos de la feina feta dins les nostres àrees de responsabilitat. A vegades ens passa que ens centram només en la gestió, quan aquesta gestió també necessita ser informada, perque potser sinó no es coneix. Però en definitiva el que compte és que la majoria dels objectius que ens vam proposar al nostre programa i al posterior pacte de govern, els hem assolits.
- La dessaladora a la fi serà una realitat gràcies a la seva tenacitat per superar anys de deixadesa municipal….
Aquest és un exemple clar de promesa complida i que, per fi, permetrà millorar la qualitat de l’aigua a Ciutadella. El que no entenc és que el PP es dediqui a retreure un retard que no existeix, quan ells han tingut moltíssimes oportunitats (i anys) per posar-la en marxa i no ho han fet. Jo dic que ni a en Matas ni al PP li van bastar els 50 milions d’euros que va arribar a costar per acabar-la ni posar-la en marxa, mentre que nosaltres en aquesta legislatura i sense que el Govern hagi invertit massa diners, l’hem connectada i la posarem en marxa a un preu raonable.
- Un altre èxit de la gestió del seu grup municipal ha estat l’obertura del centre d’Alzheimer? Ha influït en açò la bona sintonia amb el Consell Insular presidit per Susana Mora, una altra socialista?
Sí, sense cap dubte. Aquest era un dels objectius clars d’aquesta legislatura. Però vull recordar que la nostra preocupació per donar resposta a aquest col·lectiu no va començar durant aquesta legislatura sinó que, a mans de la nostra companya Noemí Gomila, ex consellera del CIMe, ja s’havia deixat aquest centre enllestit i preparat per a obrir. Però va ser l’anterior equip de govern del PP el qui va decidir a l’any 2013 que el nostre municipi no tenia necessitat de tenir un centre d’aquestes característiques (quan a Ciutadella es calcula que tenim a 1.936 persones afectades) i hi va col·locar allà la casa d’acollida, sense tenir tampoc cap cura per tenir una casa d’acollida en condicions. En conseqüència, el passat 26 d’octubre es va traslladar la casa d’acollida al carrer degollador tenint, ara sí, un servei de casa d’acollida amb les condicions adequades. Per tant, podem dir que haurem assolit una doble fita socialista.
- Una de les principals preocupacions de la ciutadania és l’atur. Quines han estat les seves actuacions com a responsable de l’àrea de Formació i ocupació?
Gràcies a la predisposició del Govern Balear, amb el que duim de legislatura hem posat en marxa més de 10 programes ocupacionals i hem donat feina a més de 100 persones al municipi; joves sense estudis, joves amb estudis, majors, etc. Cosa impensable a l’anterior legislatura, quan l’únic projecte ocupacional que hi va haver va consistir en fer treballar per completar el subsidi que es rebia. Un programa totalment precari que no es sembla de res a la política ocupacional d’aquest mandat. Ara esteim donant una oportunitat de treball efectiu, amb un sou complet, que en molts casos suposa també adquirir una formació.
- L’actuació del PSOE va ser decisiva de cara als patis interiors per a aconseguir un equilibri entre la vida dels residents i l’activitat econòmica…
Sí, des d’un primer moment teníem molt clar que havíem de fer tot el possible per garantir aquesta activitat i així ho vam fer. Consideram que l’activitat econòmica que comporta l’ús dels patis interiors és especialment necessària donada la dinamització que promou i pel valor afegit que suposa pels nostres visitants i també pels residents. El nucli històric no pot esdevenir únicament un espai per a la revitalització econòmica de la ciutat sinó que s’ha de saber compaginar aquesta activitat amb l’ús residencial, ja que no ens podem permetre perdre la seva fisonomia actual que el caracteritza i el fa diferent. I, per tant, no hem d’oblidar que el fet de saber compaginar aquests diferents usos és el que manté viu, en bones condicions i el fa atractiu.
- L’escorxador municipal arrossega anys d’irregularitats i problemes. S’ha avançat almenys en algun aspecte per a posar-hi remei?
Sí, l’escorxador ha estat durant molts d’anys deixat de banda pels diferents governs que han passat pel Consistori. Per aquest motiu es va encarregar un estudi que analitzàs les seves deficiències i les seves necessitats, però també les oportunitats i possibilitats que oferia. Per una altra banda, s’ha fet un estudi de com gestionar els residus que és, a dia d’avui, el major problema que presenta. En aquest sentit, ja es té una fulla de ruta. I també s’han anat millorant les instal·lacions; impermeabilització del sostre, compra de maquinària nova, un descalçificador d’aigua, una caldera… També s’ha pintat i netejat tot l’exterior, i dins el 2019 es faran les quadres noves, millora imprescindible també per complir amb la normativa exigida per sanitat. Per tant, s’han anat millorant i adaptant les instal·lacions a la vegada que es fa feina per reduir els costos dels residus.
- Parlem de turisme.
D’un temps cap aquí hem viscut una etapa marcada per molt bones temporades turístiques alimentades, en part, per la crisi existent en altres destins de la mediterrània. És un fet que aquests destins s’estan recuperant i per tant, hem de continuar treballant per generar producte atractiu i de qualitat. I açò només passa per posar en valor el nostre territori amb tota la seva extensió, de manera que permeti la diversificació del nostre turisme i el seu repartiment al llarg de l’any. En aquest sentit, el passat mes de novembre a Ciutadella vam fer una aposta valenta i que va ternir molt d’èxit, que és la organització del primer festival de senderisme. L’únic festival de senderisme fet de moment a Menorca i que pretén posar en valor no només el nostre territori, sinó també la nostra cultura. Un exemple clar de les potencialitats del trinangle “turisme-esport-natura” com element desestacionalitzador.
- També han gestionat una àrea poc agraïda però de molta importància per al bon funcionament municipal: recursos humans. Quina valoració en fa?
Aquesta àrea no és una àrea fàcil. Tot i que l’Ajuntament compte amb uns 300 treballadors, existeixen igualment mancances de personal en algunes àrees. Un exemple clar és la policia, amb una plantilla de cada vegada més envellida i menys nombrosa. En aquest sentit, una feina important que s’ha posat en marxa és la redacció de la relació de llocs de treball, que el que fa és identificar aquestes mancances i valorar-ho tot correctament. Una feina totalment necessària pel bon funcionament, però que no es veu o no és agraïda.
- Durant aquests quatre anys s’ha iniciat la revisió del Pla General de Ciutadella una eina cabdal per a definir el model de ciutat. Encara que vostè no ha gestionat directament aquest àmbit, quina és la valoració que en fa del document que ara està en exposició pública?
Jo sempre dic que aquest tema és més important del que sembla, ja que esteim rallant de la Ciutadella del futur i aquí hi ens hem de sentir tots implicats. El document que està en exposició pública és un document fruit d’un treball tècnic exhaustiu, però també d’una participació ciutadana, que per noltros és el més important. Tot i que potser fins ara la gent no s’ha sentit del tot cridada a participar. Ara esteim a la fase d’al·legacions que esperam permetrà millorar encara més aquest document. Per tant, el que es pretén és que encara sigui un debat viu. De fet, ara es planteja fer una consulta ciutadana que en el nostre entendre, si es fa amb prou garanties, podria ser una eina útil per implicar als ciutadans no només amb qüestions com la ubicació definitiva de l’estació d’autobusos, sinó també amb altres, com per exemple quina solució s’ha de contemplar per millorar la connexió del centre amb el barri de Dalt Sa Quintana, si ascensors o passarel·la.
- Quatre anys són molt pocs per dur a terme projectes a llarg termini per un ajuntament. Quins projectes que estaven al seu programa electoral no han pogut concloure o no han pogut dur a terme i que li agradaria per a un futur si torna a governar?
Efectivament, quatre anys passen molt ràpid i si, a més, has de dedicar molt temps a posar ordre, que és el que ens va passar a nosaltres a principi de legislatura, encara passen més ràpid. Un dels projectes que ens ha quedat sense fer ha estat la creació d’un viver d’empreses, per contra si que hem fet molta política ocupacional enfocada a treballadors per compte alinea i fins i tot, amb la recuperació de la figura dels agents de desenvolupament local, hem posat en marxa un servei d’assessorament a l’emprenedoria que complementa al que ha posat en marxa també el Consell Insular. Aquesta idea de viver d’empreses, que a dia d’avui ja s’ha transformat perquè la realitat ha canviat, potser és un punt de partida a tenir en compte de cara al programa que ara elaborarem.
- Vostè ja ha estat nominada candidata a l’Alcaldia de Ciutadella per a les eleccions de maig. Què li sembla Antoni Juaneda com acandidat del Partit Popular?
Jo respect a qualsevol candidat que es presenti però el tema del PP no és el candidat sinó el partit mateix amb els conflictes d’interessos que hi ha. I si no, miri la majoria dels candidats que ha tingut: Biel Allès, Llorenç Brondo, Chiqui de Sintas, Juanjo Pons…tots han acabat dimitint. A més, si ara hi ha un gir cap a l’ultradreta amb Vox, no crec que hi hagi cap candidat que hi posi remei. Jutjaran els electors.