Susana Mora Humbert és advocada i, des del 7 de juliol de 2017, ocupa el càrrec de Presidenta del Consell Insular de Menorca. Ara, com a candidata del PSOE Menorca, aspira a revalidar el seu càrrec com a Presidenta del Consell després que el passat diumenge 26 el PSOE fos el partit més votat.
P. Si tira la vista enrere, com diria vostè que està ara Menorca a diferència de fa quatre anys quan va arribar al govern del Consell Insular de Menorca?
R. Menorca està millor que fa 4 anys: ara tenim una Illa més integrada, més eficaç, més sostenible, més igualitària, amb més oportunitats, que cuida millor a la seva gent major, una Menorca de la qual ens començam a sentir orgullosos, i els socialistes i les socialistes hi hem tingut molt a veure, però no ens conformam ni molt menys. La satisfacció és un sentiment perillós per a un representant polític i més encara per a una socialista.
P. Quina diria que és, per a vostè, la principal prioritat si tornen a presidir la màxima institució menorquina?
R. En les eleccions de dia 26 de maig està en joc el futur de Menorca. Aquest ha de ser sostenible o no serà. Per açò un dels principals reptes a abordar de cara a les pròximes eleccions és, sense cap dubte, la transició energètica de la nostra illa. Volem que els nostres ciutadans i ciutadanes tenguin la seguretat que quan encenguin els llums de casa seva, s’encenguin amb o sense tempestes, sabent que aquesta energia es produeixi amb energies renovables i netes. Per tant, seguir avançant entorn aquesta transició serà una de les nostres màximes prioritats, com també haurà de ser prioritari els greus problemes d’aigua que tenim. En aquest sentit, hem de fer possible que la dessaladora de Ciutadella estigui en ple funcionament, poder recuperar els aqüífers així com fer front a la problemàtica de la quantitat de plàstics que podem trobar a tants indrets de Menorca.
P. Com veu les pròximes eleccions després dels resultats obtinguts a les passades eleccions generals?
R. Van ser uns resultats molt importants però que serviran de poc si dia 26 de maig no es consoliden amb uns resultats positius a Menorca i als ajuntaments. El 26 de maig ens jugam el nostre benestar, els nostres drets i llibertats, la defensa de les persones amb més necessitats, l’aposta per l’educació pública, per la sanitat universal, per la cultura, pel patrimoni, pel medi ambient, per una societat feminista i igualitària on no volem que ningú quedi enrere. Hem de tenir en compte que la majoria de qüestions que afecten el dia a dia de les persones es decideixen a Menorca, per tant, és imprescindible que reproduïm a Menorca els resultats del passat dia 26.
P. Quin diria que és el projecte amb el qual se sent més satisfeta com a presidenta haver assolit?
R. Treballar per a millorar la qualitat de vida de la societat menorquina és el projecte conjunt i transversal en el que ens hem centrat els socialistes en aquest mandat i del que em sent més orgullosa. Línies d’acció d’aquest projecte comú són per exemple les polítiques de present i futur que hem dissenyat per a donar resposta a l’envelliment de la nostra població projectant, entre altres, nous centres de dia, nous centres residencials, serveis d’atenció a la cronicitat i la dependència i polítiques actives d’envelliment. I ho hem fet recuperant projectes imprescindibles que el Partit Popular va deixar perdre com el Centre d’Alzheimer a Ciutadella i l’Hospital Verge del Toro. Les polítiques actives d’ocupació són també un clar exemple d’aquest projecte compartit, hem posat en marxa més de 150 projectes d’ocupació i formació perquè les persones amb més necessitats, com poden ser els joves i les persones majors de 45 anys, puguin tenir més i millors oportunitats laborals. També m’agradaria destacar que hem desenvolupat el projecte de transició energètica 2030 amb l’objectiu que el 85% del consum d’energia sigui provinent d’energies netes perquè la nostra defensa per a la transició energètica és ferma i decisiva.
P. Parlem de Menorca i el seu territori. Quines diria que són les claus per assolir l’equilibri entre el creixement i la preservació del medi ambient?
R. El nostre repte de present i futur és demostrar que és compatible el desenvolupament i el creixement econòmic sempre en defensa del nostre patrimoni natural tal com ho hem demostrat fins ara. Només existeixen dos models, el de la dreta que defensa l’explotació del patrimoni natural desmesurada i desequilibrada, que amenaça el futur i només genera llocs de feina precaris, mal pagats i estacionals, i el de l’esquerra, el dels i les socialistes de Menorca, que defensam que hem de tenir cura i mantenir les nostres meravelles naturals per a propiciar un turisme responsable, sostenible, rentable i de qualitat. Podem dir que estem davant la gran batalla ideològica del nostre temps amb dos models per Menorca clarament oposats. Volem aportar seny i mesura per fer que el creixement de Menorca arribi a tothom i sense hipotecar la qualitat de vida de les generacions de menorquins que vindran.
P. En aquesta línia, les polítiques mediambientals han estat una constant en el passat mandat. Ho serà en el pròxim mandat quan guanyeu les eleccions?
R. Sense cap dubte. És el que demana la ciutadania, i com hem vist els últims anys els més joves han protagonitzat un moviment en contra del canvi climàtic demanant postures per a millorar el nostre entorn. Fer polítiques que tenguin en compte i siguin respectuoses amb el nostre territori. Ho hem fet amb accions per ajudar a la reducció dels plàstics, com els gots reutilitzables de les festes, avançant a passes agegantades cap a la transició energètica, com mai s’havia fet abans, millorant el cicle de l’aigua i abastint d’aigua potable a algunes urbanitzacions que abans no en tenien, millorant l’eficiència energètica de l’enllumenat públic, apostant per una nova planta de tractament de residus… I tantes altres coses. Hem demostrat que tenim idees, que tenim projecte, que sabem escoltar, que treballam per una Menorca encara millor al servei dels nostres ciutadans i ciutadanes, i cercant un benestar social de qualitat.