Maite Salord i Ripoll(Ciutadella, 1965). És Llicenciada en filologia catalana a la Universitat de Barcelona.Professora de Llengua i literatura catalanes a l’IES Maria Àngels Cardona. Escriptora i política. En la seva faceta política i com a representant del PSM-Més per Menorca, ha desenvolupat la seva tasca com a regidora de l’Ajuntament de Ciutadella des de 2005. De 2009 a 2011 va ser responsable de l’Àrea de Cultura del consistori. Del 2011 al 2015 va ser l’única consellera del PSM-Més per Menorca (a l’oposició). El 2015 es presenta de nou al Consell sota Més per Menorca (que obté tres consellers) i accedeix, després d’un pacte de govern, a la presidència de la institució insular durant els dos primers anys (2015-2017). Des de llavors, és vicepresidenta primera i consellera de Cooperació Local i Promoció Turística. Ara, torna a ser la candidata a la presidència insular.
1.- Per què opta a tornar ser presidenta del Consell de Menorca?
– Perquè encara em sent el compromís de seguir aportant per a la nostra illa. I també perquè hem iniciat un projecte de futur que m’il·lusiona i que encara hem de fer créixer molt més.
2.- Vau entrar a governar el Consell amb la idea clara de canvi. Ha canviat en tot allò que s’havia previst? Amb què?
– Hem de partir del fet que quan vam arribar al Consell el 2015 ens vam trobar una institució paralitzada. La feina que s’ha fet ha estat intensa i constant de la qual destacaria, per exemple, aconseguir les competències en promoció turística, la recuperació de polítiques culturals i educatives, recuperar espais com el Verge del Toro, els quarters de Santiago i els des Castell per donar resposta a la demanda de places residencials de dependència, connexions amb Londres durant l’hivern; avançar cap a la desestacionalització millorant l’ocupació turística els mesos de primavera i tardor; hem asfaltat camins i carreteres de la xarxa viària insular, d’accessos a platges; hem millorat el transport i s’ha augmentat un 20% el nombre d’usuaris; o, en l’àmbit educatiu hem donat suport a les reivindicacions del sector 0-3 anys. Per tant és evident que hi ha hagut un canvi!
3.- I què s’ha de fer, segons la seua percepció, durant els propers 4 anys?
– El nostre partit té un futur per a Menorca, un projecte que hem impulsat aquests darrers 4 anys. Però ens queda molta feina a fer. La nostra prioritat és continuar les polítiques començades que apunten, clarament, a cinc pilars fonamentals: sostenibilitat i protecció del territori; diversificació econòmica, conscients que el motor econòmic de l’illa és el turisme, alhora que volem impulsar la indústria i l’activitat del camp; una educació excel·lent i suport a la cultura; cohesió social és també important; i millora de la connectivitat, sobretot a l’hivern.
4.- Serà, per tant, un mandat on sentirem reivindicar més traspassos de competències?
Bé, el mandat que ara tancam hem aconseguit el traspàs de Promoció Turística, el que ens ha permès començar a millorar moltes accions a nivell internacional i dissenyar el model promocional que nosaltres volem, des de Menorca. Però és cert que Menorca necessita més poder de decisió. Reclamarem per a la propera legislatura el traspàs de la competència d’aigua. És un altre objectiu important perquè gestionar des de l’illa els problemes i solucions de l’aigua és garantia d’un millor servei per als menorquins. També reclamarem, poder gestionar des del Consell les inversions de l’Impost de Turisme Sostenible perquè sabem millor que a Mallorca el que ens és prioritari. Som menorquinistes i la feina política la feim per Menorca. L’autogovern és el nostre camí, per tant, seguirem caminant.
5.- Vostè ha posat molt èmfasi amb la connectivitat. Hi ha hagut avenços, però no són del tot satisfactoris. Fins quan haurà de clamar Menorca per unes connexions dignes?
– El 75% de descompte és important, però insuficient, perquè posa de relleu que si no es fixa una tarifa màxima universal el transport aeri sobretot, mai no farà justícia amb els menorquins. El REIB també ens faria avançar en aquest sentit, però aquesta modificació de llei, tot i ser aprovada per unanimitat al Parlament balear, ha estat rebutjada en dues ocasions pels partits centralistes a la Mesa del Congrés. Haurem de continuar insistint fins que els polítics representants de Menorca actuïn per Menorca i no per les ordres i les sigles de partits de Madrid.
6.- A aquestes eleccions hi ha moltes opcions polítiques al Consell. Com analitza aquest situació?
– Reflecteix la pluralitat democràtica i açò no és dolent. La pluralitat obliga a consensos i a canalitzar molt més la voluntat popular.
7.- El fet que la unitat de dreta (concentrada fins fa poc en el PP) s’hagi disgregat creant noves forces, obre més possibilitat a les esquerres progressistes?
– Dia 26 de maig els ciutadans podran triar entre dos models, els dels partits que volen apostar per fórmules del passat (massificació, reforma laboral, anar cap enrere en progrés social…), o els partits que tenim un projecte de futur per Menorca basat en la sostenibilitat i que en aquests quatre anys hem començat a fer avançar. Estic convençuda que diumenge seran molts els menorquins que sabran valorar aquest model i que donarà suport a Més per Menorca.
8.- I quin és el model d’illa que proposa Més per Menorca?
– Ha de ser un territori preservat perquè l’entorn natural és un bé, un patrimoni a cuidar i protegir per a les noves generacions d’illencs; i a més el que més valoren els visitants. Per açò mateix Menorca ha de ser sostenible, impulsant l’economia dels sectors, de la indústria i l’activitat agrària, però amb cura i equilibri amb el medi ambient. Apostam clarament per la diversificació econòmica. Tot i que sabem que la pedra angular de l’economia de Menorca és el turisme, la promoció del qual ha d’anar lligada a la marca Reserva de Biosfera amb l’objectiu clar de continuar avançant cap a la desestacionalització, la diversificació de productes turístics i la qualitat. Però ser sostenible implica també cohesió social, per açò augmentarem la despesa social per aconseguir una societat inclusiva i cohesionada que garantesqui una millor atenció als col·lectius més vulnerables i que aposti per l’educació i la formació en totes les seves etapes. Dignificar la vida de la gent és fer una illa molt millor. I volem una illa ben connectada amb el món, perquè sortir de Menorca no és un caprici ni un privilegi és una necessitat.
9.- Per què els ciutadans haurien de votar el proper diumenge a Més per Menorca?
– Perquè el projecte de futur de Més per Menorca és l’únic projecte que es decideix aquí i que defensa els drets dels menorquins. Tenim prou exemples d’altres partits que diuen defensar Menorca però que a l’hora de la veritat acaben votant el que els diuen a Mallorca o a Madrid posant per davant els interessos partidistes als territorials. A més, Més per Menorca ha demostrat que compta amb persones honestes, responsables, feineres i amb sentit institucional capaces de liderar el Consell Insular de Menorca.