L’IEC en col·laboració amb diverses administracions i entitats està duent a terme la digitalització de la TIR amb l’objectiu de crear un nou catàleg d’instruments digitals i un mapa digital global amb tota la informació sobre els jaciments de l’Imperi Romà.
La feina que s’ha fet a Balears ha estat realitzada pels arqueòlegs Martí Carbonell (Menorca), Bartomeu Vallori (Mallorca) i Ricard Marlasca (Eivissa i Formentera) i coordinada per la Doctora Margarita Orfila Pons, qui també ha assistit a la presentació d’avui, acompanyada de Josep Guitart, responsable internacional del projecte.
L’objectiu de la Tabula Imperii Romani és proporcionar un resum cartogràfic, amb arxius i notes, de totes les investigacions sobre la història antiga realitzades en països que formaven part de l’Imperi Romà. El projecte té un llarg recorregut que culminà amb la publicació en paper l’any 1997 d’un recull els principals jaciments romans i les dades més destacades d’aquests d’arreu de l’Imperi Romà.
La TIR, per tant, és un projecte global a nivell de tots els antics territoris que integraren l’Imperi Romà, que ha de permetre tenir una informació a l’abast amb les dades de tots els jaciment romans de l’Imperi. A més, ha de servir com a eina de recerca detallada de tots els elements d’interès dels jaciments. A cadascuna de les fitxes hi apareix la ubicació de cada jaciment, la cronologia, la descripció, la bibliografia, la tipologia, els elements que l’integren i la identificació administrativa en relació a l’època romana.
D’aquesta manera, les Balears tenen ja recollits i publicats al web de la TIR totes aquestes fitxes amb la informació més destacada de l’època romana. A més de ser útil per a la investigació històrica, aquest treball també és important per a la conservació i l’ús del patrimoni arqueològic al territori i la documentació i els mapes resultants constitueixen una eina fiable per els investigadors, ja que es basen en informació d’una anàlisi arqueològica directe sobre el territori.
El treball ha consistit en traspassar les dades de la TIR de l’any 1997 a l’aplicatiu informàtic https://tir-for.iec.cat, així com actualitzar-ne les dades a partir de les excavacions arqueològiques o investigacions històriques fetes entre 1997 i l’actualitat.
Així mateix també s’ha afegit la nova bibliografia de cadascun dels jaciments. A la vegada s’han incorporat un total de 30 noves fitxes corresponents a jaciments destacables d’època romana que no apareixien a la TIR de 1997 o que eren desconeguts fins al moment o no havien estat excavats i dels quals avui dia en tenim molta més informació.
La TIR en paper de l’any 1997, realitzada per la Doctora Margarita Orfila, la integraven un total de 91 jaciments repartits entre totes les Illes Balears:
– Mallorca: 33
– Menorca: 30
– Eivissa: 19
– Formentera: 6
– Cabrera: 3
Amb la feina realitzada els darrers mesos, s’han afegit un total de 30 jaciments, arribant a la xifra de 121.
– Mallorca: 44 (+11)
– Menorca: 41 (+11)
– Eivissa: 26 (+7)
– Formentera: 7 (+1)
– Cabrera: 3 (=)