Del 15 al 21 de juliol Menorca es converteix en seu del Festival de Cinema, que enguany celebra la seva quarta edició. Un any en què es consolida la programació de curtmetratges que es presenten a la secció oficial i en el qual destaca la presència de noms nacionals com Aitana Sánchez-Gijón, Mercedes Milà i Sergi López. A més, el festival fa una aposta forta per la sostenibilitat, tant en el contingut com en algunes de les pràctiques que duran a terme durant la setmana més cinematogràfica de l’estiu.
Més seccions que l’any passat
Amb la voluntat d’anar creixent any rere any, l’equip del Festival de Cinema de Menorca, amb la directora Inés Garrell al capdavant, han incorporat noves seccions que amplien l’oferta cultural durant la setmana del festival. Així, a banda de les programacions de curtmetratges dintre d’Illes en Curt i Balears en Curt, llargmetratges dintre de la secció Illes en llarg, i la sessió infantil, s’afegeixen enguany el Cinema Social i un especial de videoclips.
Dues pel·lícules s’estrenaran a dintre de la secció de Cinema social, que volten el tema de la transsexualitat. Pel que fa a l’especial de videoclips, la projecció es durà a terme al bar La Margarete de Ciutadella. Les entrades per totes les projeccions ja es poden comprar a través del web del festival.
Els espais
Pel que fa als espais que seran seu del festival, la plaça de la Catedral segueix essent el punt on es donarà el tret de sortida amb la inauguració el pròxim dia 15. A banda de La Margarete, a Ciutadella també es podran veure films als cinemes Canal Salat, on es projectaran part de les seccions d’Illes en Curt, Illes en Llarg i una de les sessions infantils.
La resta d’espais són a Maó. Concretament, al pati de Sant Francesc, els cinemes Ocimax i l’Illa del Rei, on tindrà lloc la gala d’entrega de premis.
Un festival sostenible
La sostenibilitat està en boca de tots. I també serà present a la quarta edició del festival. Per una banda, molts dels materials amb què comptaran són de material sostenible. És el cas dels estris per menjar que oferirà l’empresa de càtering en les sessions en què hi sigui present. També les bosses i camisetes que es fan amb motiu del nou festival estan fetes amb cotó orgànic. Els cotxes oficials, un dels quals es podrà veure a la plaça de la Catedral durant la inauguració, és un vehicle sostenible. I tant el GOB com la Menorca Preservation Fund han signat col·laboracions amb l’organització del festival per avalar l’aposta sostenible.
Pel que fa a les activitats, una de les apostes fortes serà la Jornada professional Som Reserva, dedicada a les pràctiques sostenibles i de respecte cap al medi ambient en rodatges cinematogràfics. En anglès en diuen Green Shooting. Dins d’aquesta jornada, que tindrà lloc el dia 18 de juliol al Museu de Menorca a partir de les 10 del matí, es durà a terme una taula rodona moderada per l’actor català Sergi López; i en la qual participaran Luz Molina, responsable de Green Screen, un projecte l’objectiu del qual és millorar i implementar mesures sostenibles en el sector audiovisual. També hi serà Miguel Ángel Tobías, director de “El secreto de Ibosim”, la primera pel·lícula Eco recolzada pel Consell d’Eivissa. Irene Estaún, que és directora Insular de la Reserva de la Biosfera de Menorca. I Marcos Martín, cofundador i CEO de Decelera Menorca. Ell és especialista en sostenibilitat i bioenergètica.
A banda de la taula rodona, la jornada Som Reserva preveu la projecció al pati de Sant Francesc de Maó dels vídeos de la campanya “Més peixos, menys plàstic”, de la Menorca Preservation Fund. Així com del capítol que Mercedes Milà va rodar a Menorca dintre de la seva sèrie Scott i Milà i que presentarà ella mateixa. Dintre del documental apareix l’Associació ciutadellenca Per la Mar Viva, que durant els dies del festival tindrà muntada l’exposició itinerant sobre conscienciació de la problemàtica del plàstic a la Mediterrània.
Tant aquesta jornada professional com la que tindrà lloc el dia 19 a la mateixa hora i també al Museu de Menorca, la de Som Festivals, són obertes al públic general i gratuïtes.
Intercanvi amb Malta
Dintre de la programació de les seccions d’Illes en llarg i Illes en curt es dedica un petit espai a obres provinents del Festival de Cine de Valeta, Malta. Aquestes projeccions s’emmarquen dintre de la col·laboració amb l’illa italiana, a la qual va tenir lloc, el passat dia 18, la projecció de curtmetratges balears que han estat guardonats al Festival de Cinema de Menorca en passades edicions. És el cas de curt Woddy & Woddy, del mallorquí Jaume Carrió, qui va guanyar un Goya per aquesta obra d’animació.
Amb la projecció de quatre curtmetratges i un llargmetratge, es tanca el cicle de la col·laboració entre ambdós festivals.
Estrena a l’illa de Els dies que vindran
D’entre les pel·lícules que es podran veure durant el festival, destaca Els dies que vindran, la darrera obra del director català Carles Marquès-Marcet. A la presentació del film, que es farà durant la gala d’entrega de premis a l’Illa del Rei, hi assistiran els seus dos protagonistes, David Verdaguer i Maria Rodríguez Soto, a més del productor Tono Folguera. La pel·lícula s’ha estrenat a les pantalles espanyoles aquest passat cap de setmana i conta la història de l’embaràs real de la parella, amiga del director.