La Conselleria de Salut i Consum, a través del Pla d’Addiccions i Drogodependències de les Illes Balears (PADIB) de la Direcció General de Salut Pública i Participació, impulsa el curs escolar 2019-2020 programes per prevenir les addicions. El curs passat s’impartiren 4 programes que varen arribar a 4.600 alumnes de 46 centres educatius, i que varen ser impartits per 138 docents.
Com a novetat, es va poder fer assessorament presencial en els centres dels municipis d’Inca i Manacor, així com també en els de l’illa de Menorca, gràcies a la incorporació de personal que s’ha pogut desplaçar als centres i informar directament els professor sobre com han d’aplicar aquests programes. Abans, aquest assessorament presencial només es feia en els municipis de Palma i Marratxí.
Els programes que s’han duit a terme fins al moment han obtingut una valoració positiva de 4 punts sobre 5 per part dels docents mateixos, els quals també manifesten la manca de temps per dur a terme aquest tipus de programes i reclamen la necessitat de tenir recursos externs a l’hora d’aprofundir-ne més.
L’escola, a més d’oferir aprenentatges conceptuals i procedimentals, també permet adquirir-ne d’altres relacionats amb la conducta social, l’afectivitat i l’actitud necessàries per prevenir les addicions. És per això que, com cada any, la Conselleria de Salut i Consum, a través del PADIB, ofereix a tots els centres educatius de la nostra comunitat autònoma uns programes educatius per abordar la prevenció de les addicions des de les diferents etapes educatives.
La Direcció General de Salut Pública i Participació, a través de tècnics de la Coordinació de Drogues, ofereix un curs de formació per als docents, de 20 hores, en línia, acreditat per la Conselleria d’Educació, Universitat i Recerca, i que es fa a través de la seva plataforma formativa, amb la qual cosa se’n faciliten la inscripció i realització. El curs 2018-2019 es formaren 26 professors en matèria d’addicions.
Així mateix, actualment, entre les tasques prioritàries dels tècnics del PADIB hi ha la creació d’un programa preventiu sobre l’abús i el mal ús de les tecnologies digitals. La previsió és poder fer el pilotatge d’aquest programa durant el curs escolar 2019-2020.
Els programes que s’ofereixen són els següents:
- “Bon dia, Salut”: adreçat a alumnes d’educació infantil i primària amb l’objectiu de treballar per a la formació d’hàbits, actituds i comportaments saludables en el marc de l’educació per a la salut.
- “Respir@ire”: dirigit als alumnes de primer a quart d’ESO, es pretén incidir sobre els efectes generals del tabac, els interessos que hi ha al voltant d’aquesta droga, els mecanismes publicitaris de les companyies tabaqueres i, sobretot, l’aprenentatge d’habilitats per resistir millor la pressió de fumar, i reforçar l’autoestima i l’assertivitat.
- “Decideix”: per als alumnes de primer a quart d’ESO, en què es treballa la prevenció de l’abús de drogues i altres addiccions mitjançant informació general sobre les drogues i altres addiccions i a través de les habilitats socials per aprendre a decidir davant una oferta.
- “THC supera el repte”: programa de prevenció selectiva de consum de cànnabis, amb el qual es pretén oferir una eina educativa al professorat quant als coneixements sobre el cànnabis i la prevenció del consum de cànnabis entre el jovent escolaritzat.
La Direcció General de Salut Pública i Participació vol animar els responsables dels centres educatius de les Illes a aplicar aquest tipus de programes amb la finalitat de sensibilitzar l’alumnat de la problemàtica de les addiccions i per retardar-ne l’edat d’inici.
Aquests programes també són a disposició d’equips de professionals de l’àmbit educatiu (educadors, treballador socials, psicòlegs) que hi fan actuacions.
Us hi podeu dirigir a través de l’adreça pladrogues@dgsanita.caib.es.