Recuperació d’hàbitats productius d’interès ambiental

El passat diumenge 13 d’octubre un grup de voluntaris del GOB va col·laborar per millorar les condicions d’una finca amb acord de custòdia del territori.

La finca de Son Tarí Nou engloba unes 65 hectàrees de la zona sur de Ciutadella de Menorca. D’ella en surten pollastres ecològics i hortalisses en temporada. També tenen vaques, cabres, bens, cavalls i galls d’indi.

Gràcies a l’inventari de valors naturals que es duen a terme a totes les finques que signen un acord de custòdia, s’identifiquen les zones que poden presentar major interès en tant que hàbitats diferenciats. Un d’aquests casos són els prats de pastura natural.

Aquest tipus d’ambient es sol donar a zones de poca terra, que es van deixar de llaurar quan es va canviar l’arada pel tractor. Amb el temps, solien convertir-se en prats usats per a la pastura del bestiar, ja que tendeixen a albergar un conjunt de plantes de cicle anual molt apreciades pels herbívors.

Però la progressiva colonització de plantes de major port, com arbusts i arbres, acostuma a anar tancant la zona i es perd la capacitat de pastura. Llavors la finca perd un recurs i l’hàbitat es va emboscant i es transforma en una zona més forestal. Les espècies que requereixen espais oberts perden terreny. A nivell de tota Europa, aquesta tendència ha estat molt intensa i per això aquests tipus d’hàbitats es consideren prioritaris a nivell de continent.

El GOB coordina amb les finques amb acord aquelles zones que siguin d’interès pel pagès per a poder esclarissar una part de la vegetació que ha crescut els últims anys a fi que el bestiar pugui pasturar-hi. La fusta derivada de les branques que s’hagin desbrossat és triturada i utilitzada com a adob per la mateixa finca.

Aquest és un bon exemple de l’intercanvi entre una finca i el GOB quan es firma un acord de custòdia: el pagès recupera una zona productiva i al mateix temps es contribueix a la recuperació de valors ambientals. Per altra banda, la implicació social és fonamental pel projecte de custòdia agrària, que intenta fer partícips als consumidors apropant-los a la realitat agrària dels propis productes.

Salut, natura i proximitat, són els valors que la custòdia agrària busca incorporar als productes que surten de les finques. Una estratègia per a mantenir el paisatge de Menorca, l’activitat sostenible del sector agrari i els destacats valors naturals de l’illa.

Si voleu rebre els avisos de les activitats de voluntariat agrari, escriviu a custodia@gobmenorca.com

Aquesta jornada ha comptat amb el suport de l’Ajuntament de Ciutadella, el Consell Insular de Menorca i la Fundació Mava.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.