En primer lloc, perquè es destina una part important a projectes que no s’ajusten a allò que estableix l’article 19 de la llei, que indica quin tipus de projectes es poden finançar amb la recaptació de l’impost; és a dir, la dedicació del tribut a projectes mediambientals, que afavoreixin la desestacionalització o la innovació, la formació de qualitat o l’habitatge social.
D’aquesta manera, el Govern vol pagar ara amb l’impost projectes que ja tenien finançament a càrrec de la Conselleria d’Educació com, per exemple, la construcció del Conservatori de Maó. Així, com ha expressat el portaveu menorquinista al Parlament Josep Castells, “en aparença sembla que s’assignin aquests doblers a Menorca quan, en realitat, és tot al contrari: s’elimina aquesta despesa, que ja estava compromesa, per part de la Conselleria d’Educació i es paga amb els doblers de l’ITS, que s’hauria de dedicar a altres tipus de projectes de caràcter mediambiental o innovador també a Menorca.”
En segon lloc, Més per Menorca considera lamentable que els ajuntaments no rebin ni un euro de l’impost, malgrat que han fet un esforç important en l’elaboració de projectes. “Políticament és insostenible que no es dediqui una part de l’ITS als municipis”, ha sintetitzat el diputat menorquinista respecte d’aquest punt. Cal recordar que aquesta circumstància es va donar en el primer repartiment de la recaptació de l’impost i ja es va establir que era absolutament excepcional i que no tornaria a succeir.
En definitiva, la distribució que ha fet la Comissió del turisme sostenible de la recaptació de l’impost de 2019 “perverteix la seva finalitat ja que no s’ajusta a les prioritats que marca la llei, el que posa en dubte el caràcter finalista de l’impost i perquè s’empra un ingrés extraordinari en tapar forats, quan hauria de servir per canviar de model econòmic”, ha reblat Castells.