Un 26,5% de les llars de les Illes Balears en situació de pobresa energètica té al seu sustentador principal desocupat, enfront del 6,4% de les llars que no es troben en aquestes circumstàncies. Aquest és un dels principals dades sobre les Illes Balears que llança l’estudi ‘La pobresa energètica a Espanya: Aproximació des d’una perspectiva d’ingressos’, elaborat per la Càtedra de Sostenibilitat Energètica de l’IEB-Universitat de Barcelona entre els anys 2011 i 2017. l’estudi ha estat publicat per la Fundació Naturgy i presentat avui en el seminari sobre ‘Polítiques i mesures contra la pobresa energètica’.
Segons la investigació, dirigida per la catedràtica María Teresa Costa-Campi, de la Universitat de Barcelona, i elaborat per les investigadores Elisenda Jové-Llopis i Elisa Trujillo-Baute, la probabilitat que una llar es trobi en situació de pobresa energètica a Espanya augmenta un 9,3% quan el sustentador principal està aturat.
L’estudi revela que el 6,3% de mitjana de les llars balears es troba en situació de pobresa energètica. Aquesta taxa mitjana va assolir un valor mínim el 2011, un 4,3%, i va arribar a un pic màxim del 8,7% el 2015. A partir de llavors, va descendir gradualment. Entre 2011 i 2017, els ingressos anuals d’aquestes famílies van ser de 24.481 €, amb unes despeses anuals d’energia de 1.144 €. Es tracta del vuitè major despesa en energia d’Espanya.
“Les dades demostren que la pobresa energètica és una dimensió més de la pobresa en general, i per això les mesures per pal·liar la pobresa energètica s’han d’abordar amb polítiques socials, que permetin incrementar els ingressos de les famílies, i amb polítiques d’eficiència energètica, per promoure la reducció de la despesa “, explica l’estudi.
La investigació planteja una aproximació a la pobresa energètica des del vessant dels ingressos de les llars, en base a l’anàlisi econòmica de la relació entre la pobresa energètica, el consum energètic i els elements vinculats a la renda de les famílies. En aquest sentit, conclouen que es tracta d’un problema complex, que s’ha de resoldre des de diferents perspectives.