El Govern ampliarà el diàleg social a través de l’Agenda Balear 2030, per pactar les polítiques claus en sostenibilitat ambiental, social i econòmica La presidenta Armengol ha anunciat que el proper dijous es convocarà la primera gran mesa de decisió i concertació amb tots els agents implicats

El Govern de les Illes Balears ha presentat aquest dijous l’Agenda Balear 2030 per tal d’ampliar els espais de diàleg social,  i concertar i  pactar amb el conjunt de la societat les polítiques clau per a la sostenibilitat ambiental, social i econòmica de Balears. Aquesta estratègia s’emmarca dins del compliment dels Acords de Governabilitat per a les Illes Balears i dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides per a l’any 2030. El 80% dels 163 dels Acords de Bellver per a aquesta legislatura estan alineats amb els ODS.

Després de la jornada de treball que els membres del Govern han mantingut a Ca n’Oleo, la presidenta Francina Armengol ha explicat que el proper dijous es convocarà la mesa de diàleg de l’Agenda Balear 2030, que serà el gran òrgan de decisió i concertació que reunirà al Govern, patronals, sindicats i entitats de tots els àmbits de la societat civil de les Illes Balears.

Aquesta mesa es nodrirà de la feina i la participació en tres nous espais de diàleg relacionats directament amb els Objectius de Desenvolupament Sostenibles. En cada un d’aquests espais —de sostenibilitat energètica i ambiental, social i econòmica— es debatran i planificaran les accions polítiques per a la consecució d’objectius concrets, amb tots els departaments del Govern implicats, i amb la contribució de tots els agents socials  implicats en cada àrea.

“Volem ampliar els nostres espais de diàleg social i de presa de decisions, una fórmula d’èxit en els darrers anys a les nostres illes”, ha dit la presidenta Armengol. “Som un Govern que fa polítiques per al curt, el mig i el llarg termini, per a la sostenibilitat d’aquestes illes en el futur”, ha afegit, “i ho volem fer de manera encara més compartida i dialogada amb la societat”.

Tres espais de diàleg per a la sostenibilitat

Dels tres nou espais de diàleg i concertació, un estarà centrat en la sostenibilitat social, i el coordinarà la consellera d’Afers Socials i Esports, Fina Santiago, en col·laboració amb altres cinc conselleries implicades en aquest bloc de l’Agenda Balear.

Un segon fórum abordarà la sostenibilitat energètica i ambiental. Estarà coordinat pel vicepresident i conseller de Transició Energètica i Sectors Productius, Juan Pedro Yllanes, en treball directe amb altres quatre conselleries.

I un tercer espai de diàleg estarà centrat en la sostenibilitat econòmica. El coordinarà el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, en col·laboració amb les set conselleries amb relació directa amb aquestes àrees.

Noves mesures estratègiques previstes

El vicepresident Yllanes ha detallat que en l’espai de sostenibilitat energètica i ambiental s’abordarà un pacte per a garantir la qualitat del subministrament i depuració d’aigua. També impulsaran plans per a acabar amb la pobresa energètica i per a elevar al 35% la quota d’energies renovables de les illes. Igualment, s’apostarà per la implantació del cotxe elèctric, estenent la xarxa a mil punts de recàrrega, i es facilitarà que la flota de transport col·lectiu per carretera estigui íntegrament composta per vehicles que no usen combustibles fòssils. A més a més, un dels projectes que ja s’ha posat en marxa ha estat l’Institut Balear de l’Energia.

El vicepresident també ha explicat la intenció del Govern de desenvolupar la Llei de Residus i impulsar un pacte contra els plàstics a tot el litoral mediterrani, i ha expressat el compromís amb l’extensió de la xarxa de parcs naturals i reserves marines, amb actuacions com les previstes en Llevant, s’Albufera o la Serra de Tramuntana.

La consellera d’Afers Socials i Esports, Fina Santiago, ha explicat que en l’eix de sostenibilitat social s’ implantaran mesures que, com la Renda Social o els plans d’emergència a les escoles, permetin reduir la pobresa i la fam, com marquen els dos primers ODS de l’ONU.

A més ha expressat el compromís de l’Executiu per a continuar millorant l’educació, perquè sigui més inclusiva amb plans com el de coeducació, i perquè s’estengui l’etapa de 0 a 3 anys, amb 1.000 noves places públiques d’escoleta i la conversió a qualitat educatives d’altres 1.100.

Santiago ha explicat que el Govern també obrirà aquest procés diàleg a qüestions com donar impuls al Tercer Sector, fomentar l’alimentació de qualitat i proximitat, reforçar la cooperació i continuar millorant la resposta a l’envelliment poblacional amb serveis i atenció a les persones majors i els pacients crònics.

Finalment, el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ha detallat que en l’espai per a fomentar la sostenibilitat econòmica se centraran en aconseguir que el creixement econòmic es converteixi sempre en ocupació de qualitat. També ha explicat la intenció d’impulsar models sostenibles com el d’economia circular i ha garantit que, des del diàleg públic i privat i amb institucions clau com la Universitat, impulsaran estratègies per a fer de la tecnologia, la ciència i la innovació el germen de nous sectors i nous mercats de treball de qualitat, per aprofitar les oportunitats que dona el desenvolupament tecnològic.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.