Desenes de treballadors i treballadores de les seus de la Conselleria de Salut i Consum s’ha afegit aquest migdia al minut de silenci convocat per rebutjar la violència masclista, AMB motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones. Així mateix, a l’interior de l’edifici Emili Darder, seu de la Conselleria de Salut i Consum on s’ubiquen la Direcció General de Salut Pública i Participació, la Direcció General de Consum i la Direcció General de Recerca en Salut, Formació i Acreditació, s’ha penjat un llaç lila de 4 metres per visibilitzar el rebuig envers la violència de gènere.
Amb motiu d’aquesta jornada, els centres de salut i hospital de les Illes Balears, per la seva banda, han programat tot un seguit d’activitats per conscienciar contra aquesta xacra. La Gerència d’Atenció Primària de Mallorca ha elaborat un cartell en 17 llengües per distribuir entre els centres de salut de l’illa.
1.400 professionals formats per atendre casos de violència de gènere
El Servei de Salut ha format 1.400 professionals de 39 centres de salut i SUAP de totes les categories per detectar i atendre casos de violència de gènere, tal com estableix el Protocol d’actuació sanitària davant la violència masclista a les Illes Balears, signat l’any 2017. Es tracta de professionals de totes les categories dels equips d’atenció primària: metges de família, pediatres, comares, infermeres, personal d’admissió, salut mental, ginecologia, odontologia, treball social, fisioteràpia, auxiliars d’infermeria, farmacologia i mediació cultural.
L’any 2018 es va iniciar aquesta formació en els centres de salut; en primer lloc, en els de la Gerència d’Atenció Primària de Mallorca, per continuar després a la resta d’illes i també en els diferents hospitals. Aquesta preparació pretén anar més enllà de la sensibilització: consisteix en un taller de 6 hores de durada de caràcter obligatori. La formació s’ha fet en un mínim de dos dies perquè els equips es puguin organitzar i no aturar l’assistència sanitària.
Protocol autonòmic d’actuació sanitària davant la violència de gènere
El Protocol autonòmic d’actuació sanitària també estableix altres mesures, entre les quals destaca que 114 persones han estat designades referents en violència masclista en tots els centres de salut i hospitals públics de les Illes Balears, i han rebut formació específica per tal d’ampliar coneixements, unificar criteris, oferir orientacions i recursos en cas que es detectin possibles casos.
A més, des de l’1 de gener de 2019 s’ha incorporat a la història clínica d’atenció primària de totes les Illes Balears (Esiap) el protocol de violència de gènere, per tal de poder fer i enregistrar almenys cada dos anys un cribratge universal a totes les dones majors de 14 anys, seguint les indicacions de l’OMS i del Ministeri de Sanitat. S’ha establert que a tota dona major de 14 anys que acudeix al centre de salut, sempre que estigui tota sola i que la persona que l’atén hagi rebut la formació, se li ha de demanar per aquesta problemàtica. En el cas que el cribratge sigui positiu es pot accedir a la valoració integral de la persona, les seves filles i els seus fills, seguint els factors necessaris per fer una valoració biopsicosocial. En el cas que es necessiti una derivació a algun servei extern, com pot ser atenció jurídica, psicològica, acompanyament o activació de l’112, des del Protocol es pot derivar directament a aquests serveis o derivar-les directament als centres d’informació a les dones de cada consell Insular o ajuntaments si presten aquest servei.