La Societat Espanyola d’Ornitologia (SEO), la Societat Ornitològica de Menorca (SOM) i el GOB demanen als ajuntaments i Consell Insular de Menorca mesures per a frenar la reducció dels ocells urbans. És necessari garantir la disponibilitat de llocs on fer el niu protegint els forats de bastida, instal·lant nius artificials als edificis públics o evitant la destrucció dels nius de fang de les vinjolites.
Encara que moltes vegades no en siguem conscients, a les ciutats i pobles hi crien no poques espècies d’ocells aprofitant les diferents tipologies dels edificis. Les reformes de façanes i la construcció d’edificis moderns els fa fora de les nostres ciutats i pobles. Les autoritats locals poden incentivar bones pràctiques per assegurar que segueixen complint la seva funció ecològica, ben important igualment dins el món urbà.
Els principals ocells que aprofiten les diferents tipologies dels edificis són pardals (Passer domesticus), vinjoles (Apus apus), vinjoles pàl·lides (Apus pallidus), vinjolites (Delichon urbicum), òlibes (Tyto alba), mussols (Otus scops) i xòrics (Falco tinnunculus), bàsicament. Altres espècies crien a la vegetació dels parcs urbans. La nostra preocupació és per les espècies que aprofiten els edificis. Les tipologies modernes de construcció redueixen les possibilitats de trobar llocs on fer els nius. Un altre cas particular és el de les vinjolites, que fan el niu de fang aferrat al sortint de les teulades, i que la tendència actual és d’una important disminució dins les ciutats.
Les tres entitats consideram important el manteniment dels ocells urbans, no només perquè són espècies protegides, sinó sobretot perquè aporten qualitat a l’espai urbà. També són espècies beneficioses com a controladores de les poblacions de mosquits, moscards, mosques, ratolins i rates. Les ciutats del futur hauran de ser més «naturals», en el sentit de que estaran més adaptades a les persones, amb menys cotxes, menys contaminacions, menys superfícies encimentades i més elements naturals que donaran qualitat de vida als ciutadans. Els ocells urbans seran un element clau en aquestes ciutats. Però per a que pugui ser així pensam que s’hauria de treballar per revertir els impactes negatius que s’observen actualment.
Algunes mesures concretes a impulsar serien:
- Divulgar la fauna urbana, la seva importància i els problemes que té.
- Protegir els forats de bastida, que són molt emprats per les vinjoles per criar, a més de ser un element cultural.
- Incloure als edificis públics caixes niu, o altres estructures adequades per a que els ocells hi puguin criar, com ja fan a ciutats com Còrdova, Saragossa o Segovia.
- Incentivar que també els edificis privats puguin albergar nius.
- Fer campanyes per a que no es destrueixin els nius de vinjolita, i explicar els sistemes disponibles per evitar les molèsties que poden causar.
S’ha de cercar la manera de poder tirar endavant mesures d’aquest tipus. La legislació ja prohibeix la destrucció dels nius de les espècies protegides. Per altres mesures s’haurà d’estudiar si es poden obligar o si s’han de cercar maneres d’incentivar-les, com per exemple condicionar-les per a poder accedir a ajuts públics de rehabilitació de façanes o edificis.