Els empleats i empleades públiques de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears tindran al seu abast, a partir del mes de març, un seguit d’accions formatives a l’Escola Balear d’Administració Pública (EBAP) sobre les novetats introduïdes per la Llei del Voluntariat aprovada el passat mes de març.
La Direcció General de Participació i Voluntariat ha anunciat avui aquesta iniciativa conjunta que s’emmarca dins les accions posades en marxa amb motiu de la celebració aquest dijous 5 de març del Dia Internacional del Voluntariat, quan tindrà lloc la gala de lliurament dels primers Premis Voluntariat de les Illes Balears.
La consellera d’Administracions Públiques i Modernització, Isabel Castro, ha posat en valor els beneficis de comptar sota una mateixa Conselleria amb l’EBAP i amb la Direcció General de Participació i Voluntariat ja que permet unes sinergies que, segons ha indicat, «aporten un gran valor afegit».
Per la seva part, la directora general de Participació i Voluntariat, Maria Amengual, ha indicat que els cursos que es posaran a l’abast del personal públic, en principi autonòmic i més endavant també d’altres administracions, es centraran en aclarir les necessitats concretes que implica per a les administracions públiques el desplegament de la Llei 11/2019 de voluntariat de les Illes Balears. En aquest sentit, ha destacat la importància de «treballar conjuntament per adaptar el funcionament de les administracions als reptes que es plantegen des de la nova llei».
En concret, ha citat com a novetat més rellevant el nou paper de l’Administració pública en la gestió de les iniciatives de voluntariat, ja que segons indica la llei, aquesta ha de desviar qualsevol acció d’aquest tipus a través de les entitats del voluntariat, i ha de passar a tenir un paper de promotora de la xarxa social i evitar actuacions organitzades des de les pròpies administracions.
L’objectiu essencial d’aquests canvis és garantir la qualitat de qualsevol acció de voluntariat que es doni a les nostres illes i a la vegada traslladar el protagonisme del voluntariat a les entitats. Així mateix, les administracions s’han de comprometre a donar-los-hi el suport perquè puguin desenvolupar la seva tasca.
Altres novetats que trobem al nou marc legal és el reforçament de la figura del Fòrum Balear del Voluntariat com a òrgan autonòmic col·legiat de consulta; la identificació concreta dels àmbits d’actuació del voluntariat, per ampliar la visió i fer incidència en la seva transversalitat; la regulació dels drets i deures de les persones a les quals s’adreça l’acció voluntària; l’ampliació de la possibilitat de fer voluntariat a persones menors, amb discapacitat o dependents; i el nou paper de les universitats, empreses i administracions com a promotors del voluntariat des dels seus àmbits respectius.