A partir d’avui, 5 de desembre, i fins al pròxim dia 13, es duran a terme a les Illes una trentena d’accions relacionades amb l’emergència climàtica, coincidint amb la XXV Cimera Mundial del Clima de les Nacions Unides (COP25) que té lloc a Madrid. Es tracta d’activitats organitzades per la Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat, a través de la Direcció General de Coordinació, i que compten amb la col·laboració de totes les conselleries que formen el Govern de les Illes Balears. Totes s’hi han implicat a través d’actes propis dels seus àmbits d’actuació, i posen de manifest el compromís de les Illes Balears amb els acords que s’han d’assolir en aquesta cimera, tant amb l’espai i la participació activa a Madrid com amb les activitats organitzades a l’arxipèlag.
Obrirà aquesta setmana d’activitats la conferència «Els reptes de l’ambició davant la crisi planetària i l’emergència climàtica: COP25, una oportunitat», que tindrà lloc al Caixafòrum, a càrrec de Manuel Pulgar, líder de la pràctica global de Clima i Energia de WWF Internacional i expresident de la COP20. Conferències, activitats esportives i culturals, taules rodones, presentació de dades climàtiques i accions educatives que culminaran en una jornada lúdica i divulgativa amb les escoles que es farà el 13 de desembre a Ca n’Oleo, seu de l’Agenda 2030, i a la plaça de Cort i el carrer Palau Reial. S’actuarà en dos àmbits: d’una banda s’han organitzat esdeveniments que tenen un caràcter més institucional i científic, i de l’altra, s’han previst actes més participatius i de divulgació.
A més de les activitats pròpies organitzades a l’arxipèlag, les Illes Balears també tenen presència en la Conferència pel Clima que s’ha inaugurat a Madrid aquest dilluns. Durant dues setmanes s’han de posar sobre la taula les bases per a una nova fase d’acció climàtica mundial. Una etapa que haurà de complir el Protocol de Kyoto de 1997 i els acords de París del 2015. L’Acord de París estableix que la temperatura mitjana del planeta no ha de pujar més d’un grau i mig durant aquest segle. És el límit que posa la ciència per evitar catàstrofes majors al planeta. Per tal de frenar aquest escalfament del planeta, les emissions globals de gasos d’efecte hivernacle s’han de reduir un 7,6 % cada any entre 2020 i 2030.
Més enllà de la seva adhesió a la COP25 durant els pròxims dies, el Govern de les Illes Balears treballa diàriament per fer front a la crisi mediambiental que pateix el planeta a través de les polítiques de sostenibilitat que recull l’Agenda Balear per al Desenvolupament Sostenible 2030, tant a l’àrea mediambiental, amb normatives capdavanteres com la Llei de residus, la Llei de canvi climàtic, el canvi de model energètic (amb tancament de centres de producció contaminants), la protecció de la posidònia i les estratègies per potenciar el producte local, entre d’altres; com a l’àrea social, amb fites com l’establiment de la renda social, la persecució a la precarietat laboral i la lluita contra les violències masclistes, amb polítiques capdavanteres com la garantia de feina per a víctimes, i també a l’àrea econòmica, amb el desenvolupament de pols de competitivitat, com ara el sector nàutic, els parcs industrials d’innovació i l’ampliació dels recursos per a la comunitat científica.