Finca es Rafal, Mallorca

Formació davant la conducta suïcida

Un total de 25 professionals d’Atenció Primària i del 061 de Menorca participen avui dimarts en la primera acció de formació sobre el maneig de la conducta suïcida que organitza a l’illa l’Observatori del Suïcidi del Servei de Salut. El curs s’ha dividit en dues sessions de matí i capvespre, i l’objectiu és formar i dotar d’eines útils als professionals dels equips assistencials del 061 i dels professionals d’Atenció Primària que atenen consultes ambulatòries i urgències domiciliaries, per manejar adequadament les intervencions relacionades amb la ideació suïcida o intents autolítics. Al mateix temps es facilita l’adquisició d’estratègies per gestionar les pròpies emocions generades durant aquestes intervencions tan delicades i que requereixen un nivell alt de responsabilitat.

Impartit per Claire Teijeira, psiquiatra del servei d’Atenció al Pacient Suïcida (APS) de l’Hospital Comarcal d’Inca, per aquest curs s’utilitza una tecnologia innovadora ja que la teoria apresa es trasllada a la pràctica mitjançant a tècnica de la simulació. María José Alfonso, auxiliar d’infermeria de l’UCI de l’Hospital de Son Espases és l’encarregada de fer d’actriu per aquestes simulacions clíniques que es duen a terme a les mateixes dependències del 061 on es fa el curs. Per a les pràctiques es recrearan ambients similars a un ambulatori i situacions d’atenció a un domicili de manera que els alumnes hauran de fer una intervenció mentre la resta dels alumnes seguiran la simulació a través de càmeres i micròfons des d’una altra sala. Al final, es fa un debríefing on cada part aporta les seves valoracions, inclosos els docents.

Les sessions han començat a les 9h i fins a les 13h ha anat dirigit als equips assistencials del 061 i els professionals d’Atenció Primària que atenen urgències a domicili mentre que avui capvespre, de 14 a 18h, és el torn dels metges de Família.

Segons explica Nicole Harber, directora de l‘Observatori del Suïcidi del Servei de Salut, el paper dels professionals d’Atenció Primària en la prevenció i intervenció de la conducta suïcida és fonamental. Nombrosos estudis avalen la seva formació com a estratègia vàlida de prevenció del suïcidi. L’objectiu del curs és, en primer lloc, que el professional aprengui la manera de explorar una possible ideació suïcida en els seus pacients de la consulta diària i que es senti còmode fent-ho i en segon lloc, una vegada feta l’exploració i en el cas que resulti positiva, com manejar la situació i quina continuïtat assistencial

page1image3688112

Ronda de Malbúger, 1 07703 Maó
Tel. 971 48 70 00 ibsalut.es/asme

\ Es tracta de la primera acció d’aquest tipus que l’Observatori del Suïcidi del Servei de Salut realitza a Menorca.

\ Les sessions empren metodologia innovadora: la teoria es posa en pràctica a través de la simulació.

page2image1769568

Ronda de Malbúger, 1 07703 Maó
Tel. 971 48 70 00 ibsalut.es/asme

donar-li. Al mateix temps és facilita l’adquisició d’estratègies per gestionar les pròpies emocions generades durant aquestes intervencions tan delicades i que requereixen un nivell alt de responsabilitat.

La funció de l’ Observatori del Suïcidi és, entre d’altres, la de dissenyar i desenvolupar un Programa que dugui a terme les accions necessàries per aconseguir que a les Illes Balears, les persones que manifestin voler o hagin comès un acte suïcida rebin una atenció proactiva, resolutiva, adequada, eficient i satisfactòria en qualsevol moment i amb la intensitat que precisin i que les persones del seu entorn també rebin l’atenció necessària. Aquesta atenció requereix la implicació i coordinació de tots els professionals implicats: sanitaris de salut mental d’hospitals, Usm, urgències…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.