El Govern dels Illes Balears va lliurar ahir els Premis de Turisme 2019 durant la IV Nit del Turisme, que s’ha celebrat per primera vegada a Menorca amb la presència de la presidenta del Govern, Francina Armengol; del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela; de la presidenta del Consell de Menorca, Susana Mora, i d’altres autoritats de la Comunitat. Aquestes distincions honorífiques es dediquen a iniciatives o actuacions que aposten per la viabilitat, la innovació i la sostenibilitat del producte turístic de les Illes Balears i, així, contribueixen a millorar la qualitat, la competitivitat i l’emprenedoria del sector.
Armengol ha agraït tant a la societat menorquina com al sector turístic de l’illa la seva implicació, ja que han “marcat el camí que hem de seguir per tenir unes Balears pròsperes, amb un model de turisme realment sostenible i en direcció a les polítiques que tant el Govern com la societat cercam per a les nostres Illes”. En aquesta línia, ha afegit: “Un model que, a través de la feina conjunta entre institucions, els principals agents econòmics i socials i el sector privat ens ha permès ser líders en temps difícils, marcats per la crisi econòmica i la seva recuperació”.
La presidenta ha recalcat que s’està aconseguint un augment de la facturació per damunt de l’arribada de turistes, amb uns efectes directes en la rendibilitat del sector i amb més llocs de feina i millors salaris. Però també ha insistit que encara cal abordar una sèrie de reptes de manera conjunta, com que l’allargament de la temporada es produeixi a totes les Illes o com el d’aconseguir unes Illes Balears econòmicament, socialment i mediambientalment sostenibles. “Hem d’impulsar unes Illes que siguin més verdes, més justes, més pròsperes, més competitives. Unes Illes on el turisme sigui l’impuls que necessitam tots”, ha sentenciat.
El conseller Negueruela, per part seva, ha defensat el compromís del Govern amb aquests guardons i ha lloat “l’esforç i iniciativa” de tots els premiats, que fan “més gran al sector turístic de les Illes Balears”. En aquesta línia, Negueruela ha recordat que el principal actiu de “les nostres empreses turístiques és sens dubte el capital humà”, i ha afegit que “tenir treballadors més qualificats significa tenir un sector turístic més productiu, eficient i competitiu”.
L’esdeveniment, al qual han assistit prop de 200 persones, ha estat organitzat per l’Agència d’Estratègia Turística de les Illes Balears (AETIB) amb la col·laboració del Consell de Menorca.
A continuació s’enumeren les categories i els guanyadors de la nit:
1. GUARDÓ AL CONEIXEMENT I A LA RECERCA APLICADA AL TURISME
Clúster de tecnologia turística TURISTEC. Clúster de caràcter internacional dedicat a les tecnologies de la informació i la comunicació aplicades al turisme.
2. GUARDÓ A LA MILLOR INICIATIVA DE RESPONSABILITAT SOCIAL
Hotel És Convent d’Ariany. És un establiment arquitectònicament accessible, referent com a centre de formació i inserció de persones amb discapacitat intel·lectual dins del sector turístic.
Artiem Fresh People Hotels. Empresa familiar fundada en 1974 en la qual la sostenibilitat ha estat un concepte present des dels seus orígens, fent partícips als seus clients de les seves activitats de preservació del medi ambient i treballant amb la Creu Roja per a la inserció laboral dels joves.
3. GUARDÓ A LA MILLOR INICIATIVA DE TURISME SOSTENIBLE
Formentera ECO. Projecte pioner a nivell autonòmic i estatal que té per objectiu regular l’entrada, la circulació i l’estacionament de vehicles a l’illa de Formentera durant els mesos de major afluència turística.
Reordenació del flux de turistes en el centre de Palma. Fundació Palma 365. Iniciativa innovadora nascuda en 2016 que consisteix a habilitar diverses parades d’autobús per als turistes que arriben a Palma en creuer, escalonant així les visites.
4. GUARDONS AL TREBALL, A L’ESFORÇ I A LA DEDICACIÓ PROFESSIONAL EN TURISME
Emili de Balanzó. Advocat, és una destacada figura en l’àmbit turístic de Menorca, amb una dilatada trajectòria que destaca principalment per la seva etapa al capdavant del Foment del turisme de Menorca.
Sr. Alonso Marí Calbet (a títol pòstum). Advocat i empresari, és un dels referents turístics d’Eivissa, peça clau en el desenvolupament turístic de les Pitiüses. Va morir a l’abril d’aquest any i al llarg de la seva carrera va ocupar diferents càrrecs relacionats amb el món turístic.
5. GUARDÓ A L’EXPERIÈNCIA TURÍSTICA
Festival Internacional de musica d’Eivissa i*Concurs Internacional de piano d’Eivissa. El Centre Cultural Sant Carles de Peralta organitza des de 1987 el Festival Internacional de Música d’Eivissa i el Concurs Internacional de Piano d’Eivissa, que han afavorit una altra visió de la marca Eivissa.
Prova cicloturística Mallorca 312. Amb 8.000 participants aquest any, és un referent cicloturistíc a nivell mundial. Deu anys després de la primera edició, és la Gran Fons més rellevant a nivell estatal i amb presència internacional.
6. GUARDÓ A LES BONES PRÀCTIQUES EN IGUALTAT DE GÈNERE
Sra. Maria Fullana (a títol pòstum). Pionera i referent reconeguda en tot l’àmbit hoteler, va ser membre de l’associació hotelera de la Platja de Palma des de pràcticament els seus inicis el 1977 i fins al dia que va morir, a l’abril d’aquest any. Va ser la primera dona a Mallorca que va dirigir un hotel i ha destacat sempre per la seva peculiar visió del turisme.