Paraules, pinzellades i cistelles per celebrar els “Nadals inclusius amb #MatealEstigma” de la Fundació Hestia. Mig centenar d’usuaris i professionals de les unitats de salut mental de Clínica Coroleu, Hestia Palau i Hestia Duran Reynals i els jugadors de bàsquet Xavi Hernández, Alberto Corbacho i Garret Covington, per part de l’Hestia Menorca i Joan Creus, Xavi Guia, Grant Lozoya i Leston Gordon del Torrons Vicens CB l’Hospitalet, han participat en una trobada per sensibilitzar sobre la contribució positiva de l’activitat física en el benestar emocional i la integració de les persones amb malaltia mental, i lluitar contra l’estigma associat a aquest col·lectiu vulnerable.
L’activitat organitzada per la Fundació Hestia, en col·laboració amb l’Institut Català d’Oncologia, va tenir lloc a Hestia Duran i Reynals dijous 19 de desembre. Després de la benvinguda, jugadors i usuaris han dialogat breument sobre l’impacte que la pràctica de l’esport ha tingut en la seva vida i com pot influir en la societat. En acabar l’ intercanvi, un grup ha sortit fora per fer cistelles i un altre ha pintat el mural #MatealEstigma, disseny al·lusiu a l’estigma de la malaltia mental de l’il·lustrador menorquí Juan José Zacarías, Zaca, que havia estat esbossat prèviament per Paola Mikiej .
Tota la jornada s’ha desenvolupat en un ambient alegre i distès, que ha vingut a confirmar el potencial que l’activitat física i altres propostes d’oci poden tenir a l’hora d’integrar a col·lectius vulnerables i lluitar contra l’estigmatització, un potencial del qual s’havia parlat en la benvinguda en explicar el projecte #MatealEstigma, que desenvolupa la Fundació, i el sentit d’aquesta trobada nadalenca.
Aquest potencial, i també la satisfacció per participar en aquesta activitat de sensibilització, havia estat destacada en l’obertura de l’acte per Susana Subirà, directora de la Fundació Hestia, a qui acompanyava José Antonio Atarés, membre del Patronat; David Macià, director executiu d’Hestia Alliance, gestora dels centres participants; Candela Calle, directora general d’l’ICO; i, Cris Plaza, regidor d’Educació, Esports i Joventut de l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.
L’acte, que ha comptat, a més, amb el suport i la col·laboració decidida de directius i professionals de Hestia Alliance i la Fundació Hestia, s’ha tancat amb un aperitiu, la invitació al col·lectiu de persones amb malaltia mental per assistir a partits del Torrons Vicens CB l’Hospitalet, expressada per Juan Ramón Patón, president del club català, i la voluntat comuna de realitzar noves activitats de sensibilització.