Son Espases registra la xifra de trasplantaments renals més alta amb un total de 83 intervencions L’Hospital ha registrat enguany 51 donants que han proporcionat 174 òrgans

L’Hospital Universitari Son Espases ha realitzat, durant l’any 2019, vuitanta-tres trasplantaments de ronyons a pacients de les Illes Balears, la xifra més alta registrada des de l’inici d’aquesta activitat l’any 1990. Respecte al nombre de donacions, l’Hospital ha registrat enguany 51 donants i es manté com un dels centres de referència i capdavanter a Espanya en aquesta activitat tan complexa. Aquesta xifra de donants ha proporcionat un total de 174 òrgans. Aquestes dades posen de manifest el compromís i el treball en equip de tots els professionals que hi participen.

Dels 51 donants registrats enguany, 32 són pacients amb mort encefàlica i 19 amb asistòlia controlada. Del nombre de donants amb mort encefàlica, la majoria —21— són pacients amb una hemorràgia cerebral (65,6 per cent), 7 amb aturada cardiorespiratòria (21,8 per cent), 3 amb traumatisme cranioencefàlic (9,3 per cent) i 1 amb meningitis pneumocòccica (3,1 per cent). Val a dir que 25 dels 32 donants amb mort encefàlica foren donants multiorgànics, una xifra que representa el 78,1 per cent del total. El 35,2 per cent dels donants —18— han estat pacients estrangers, una dada que situa les Illes Balears com la comunitat autònoma amb la taxa donacions més alta de persones no nascudes a Espanya.

D’acord a les dades de la Coordinació de Trasplantaments de Son Espases, els 51 donants han proporcionat 174 òrgans (121 ronyons, 28 fetges, 8 cors, 9 pulmons i 8 pàncrees), molts dels quals s’han trasplantat a diversos hospitals arreu de l’Estat. També s’han realitzat 56 extraccions de còrnies i 11 pacients han estat donants de multiteixits.

De les 121 donacions renals, 83 es trasplantaren a pacients de les Illes Balears i, la resta, a pacients d’altres hospitals de la Península, principalment de Catalunya. L’efectivitat i la utilització dels òrgans extrets per a trasplantament és del 95%, una de les taxes més altes d’Espanya, la qual cosa demostra un treball excel·lent de tots els equips de l’Hospital que seleccionen, valoren i mantenen els donants potencials.

Sense un personal sanitari conscienciat de la importància de la donació d’òrgans, és difícil dur endavant els programes hospitalaris de donació i de trasplantament. L’activitat de donació i de trasplantament està plenament consolidada a la cartera de serveis d’aquest Hospital i això només és possible gràcies a la feina, al compromís i a la constància de tots els professionals.

Una vegada més cal agrair la solidaritat i la generositat del donants i de les seves famílies que, en moments molt dramàtics i difícils, donen i regalen vida, de forma totalment altruista. La nostra memòria a aquests herois anònims.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.