El Grup Popular al Consell de Menorca considera que comença a ser excessiva la demora que arrossega el projecte d’obertura de les coves de Cala Blanca i la posada en valor com el magnífic patrimoni d’interès geològic, natural, arqueològic i cultural que suposa aquest conjunt càrstic, el més excel·lent de l’illa.
A partir d’una proposta de l’Ajuntament de Ciutadella que arrenca l’any 2004, que recollia amb això les inquietuds i plantejaments d’empresaris turístics de la zona, la iniciativa va ser adoptada pel Consell de Menorca. Amb posterioritat va cobrar impuls i va ser inclosa dins dels programes a dur a terme a través dels Plans de Dinamització de l’Producte Turístic de Menorca (2008-12).
Després d’aprovar-un conveni de col·laboració entre ASHOME, Consell de Menorca, Conselleria de Turisme de el Govern balear i Ministeri d’Indústria i Comerç, van començar estudis de tota mena per determinar com posar en ús i explotació turística les coves garantint la seguretat dels visitants i el manteniment d’unes formacions càrstiques que s’han format i conservat durant milers d’anys.
D’acord amb aquell conveni, signat al maig de 2008, Menorca es constituïa en una destinació pilot per al desenvolupament de polítiques i plans de millora i modernització de el sector turístic. El conjunt d’accions en àmbit estatal apuntava a 2020, si bé Menorca havia de ser, com a destinació pilot, una avançada de el pla.
A partir de la signatura de l’conveni de 2008 havia de desenvolupar-se un pla distribuït en quatre anualitats, amb gairebé quatre milions d’inversió (3.970.002 euros) com a suma de les aportacions de cadascuna de les tres administracions participants. La pròpia complexitat de el projecte va forçar la seva alentiment fins al punt que en mes de juliol de 2011, tan sols s’havia executat un 16 per cent de el pla d’actuació traçat.
Durant el mandat de 2011-2015, un nou equip de govern, sota presidència de Santiago Tadeo i amb Salomé Cabrera com a consellera de Turisme, va haver de reorganitzar totes les accions i adequar-les als objectius inicials de el pla respecte dels quals s’havien produït desviacions i divergències. A la fi d’aquest període, estaven fets tots els estudis tècnic-científics: sondejos, informes geodèsics i geofísics, proves de laboratori, estudi de les alternatives possibles de connexió entre les coves de s’Aigo i na Megaré, definició d’accessos i itineraris i fins periodicitat de les visites i aforament màxim.
En aquesta etapa 2001-15, en definitiva, es van justificar tres de les anualitats de el pla i es va sol·licitar la pròrroga per a una quarta, que va quedar finalment fora de l’conveni de l’PDPT, però que s’encaminava ja a l’obertura de les coves.
El mateix Grup Popular es va encarregar llavors de procurar finançament alternatiu amb sengles propostes que van ser acceptades tant al Consell de Menorca com al Parlament balear, i que, a la pràctica comprometien a l’executiu insular i a l’executiu autonòmic a mantenir els seus compromisos d’inversió per poder tancar el projecte.
El pressupost conjunt, pendent d’execució era de 968.000 euros.
El Consell de Menorca ha anat ajornant d’un any per a un altre moment de l’obertura de les coves, que s’ha vist a més compromès per la ineficaç actuació de l’Ajuntament de Ciutadella a la modificació del seu PGOU.
A l’estiu de 2017 es van presentar els primers resultats d’un nou estudi, en aquest cas encarregat a l’Institut Geològic Miner i al juliol de 2018 s’anunciava que dues de les tres coves s’obririen a el públic a l’estiu de 2019. En aquest punt de l’calendari es anunciava la imminent licitació de el projecte per executar en un termini de quatre mesos el projecte d’instal·lació que permetria, finalment, obrir la cova de s’Aigo i una nova cavitat trobada durant tot aquest llarg procés.
La portaveu de Grup Popular, Misericòrdia Sugrañes, denuncia aquest nou i últim incompliment alhora que considera que aquest assumpte ja s’ha endarrerit bastant i vol obtenir, finalment, garanties, que les coves estaran totalment o parcialment obertes a la propera temporada turística.
Per tot això, el Grup Popular sol·licita a Consell l’obertura de les coves en aquest any de 2020, si pot ser abans de la temporada turística i tot i que s’hagi de fer una obertura parcial i progressiva.
La qüestió és corregir aquesta sensació de col·lapse total, la impressió que no s’avança, que aquest és un projecte etern i sense fi, ha declarat la presidenta de el Grup Popular, Misericòrdia Sugrañes. Es tracta de posar en joc i activar tots els mecanismes i ressorts perquè el projecte sigui una realitat, afegeix.
A el mateix temps, la proposta, sol·licita garanties de la preservació ambiental i sostenibilitat de les grutes i la inalterabilitat de les seves condicions.
En els pressupostos de Consell de Menorca per a aquest exercici hi ha una partida de 470.650,78 euros per a la definitiva execució de el projecte.
Sugrañes també ha previst sol·licitar un calendari de les actuacions a dur a terme en els propers mesos i fins a la definitiva obertura del conjunt de coves.