Avui, dimarts, la presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, ha visitat a Anantapur diferents escoles inclusives i tallers per a infants i dones discapacitades que han rebut finançament del Govern de les Illes Balears durant els darrers anys. «Són projectes consolidats i que estan donant molt bon servei», ha declarat Armengol després de la visita. La presidenta ha afirmat: «Hem tornat a comprovar que els recursos públics que s’han invertit aquí a través de la Fundació Vicenç Ferrer tenen una gran rendibilitat social».
Aquesta és la darrera jornada del viatge oficial que la presidenta ha fet a l’Índia per conèixer diferents projectes de cooperació que la Fundació Vicenç Ferrer desenvolupa a la regió d’Anantapur amb l’ajuda del Govern. Durant el viatge l’ha acompanyada la directora general de Cooperació, Laura Celià.
L’objectiu de les dues escoles inclusives que ha visitat Armengol és formar els infants discapacitats perquè quan deixin l’escola siguin capaços d’enfrontar-se a la seva realitat i ser autosuficients. En la iniciativa hi participen diferents cooperatives d’ensenyament de les Illes Balears, i professors dels centres Es Lledoner, Es Liceu, el CIDE i Sant Felip Neri es troben ara mateix a l’Índia col·laborant amb les escoles. Aquests docents han acompanyat Armengol durant la seva visita, així com el president de la Unió de Cooperatives de Treball Associat de les Illes Balears (UCTAIB), Enric Pozo.
La presidenta del Govern ha pogut comprovar el funcionament de l’Escola Inclusiva de Secundària per a infants amb discapacitat auditiva i de parla. Aquest complex, construït entre els anys 2006 i 2008 amb el finançament del Govern, comprèn l’edifici de l’escola, una cantina, una residència de nins i una de nines, setze cases per a treballadors i una casa botiga, una casa per a les cuidadores i altres infraestructures secundàries.
La presidenta també ha visitat un altre projecte d’escola inclusiva executat a Anantapur amb el finançament del Govern, en aquest cas un centre destinat a infants cecs. L’escola té deu aules, una biblioteca, banys, una sala de jocs, dormitoris, una cantina amb menjador, una cuina, un magatzem, un auditori, habitacions per al professorat i una impremta Braille que és un referent a tot el país.
Tallers d’artesania
D’altra banda, als tallers d’artesania que ha conegut Armengol es proporciona atenció sanitària, feina i formació a devers 250 dones que pateixen una triple discriminació pel fet de ser dones, per pertànyer als sectors més desafavorits i per patir una discapacitat.
Aquests tallers es varen construir gràcies a una convocatòria pública en matèria de Cooperació del Govern de les Illes Balears. La venda i distribució dels productes d’aquests tallers es coordina des de Mallorca i professionals de les Illes Balears hi han fet feina gràcies a una subvenció del Govern per a cooperants i al programa d’estades solidàries de la Universitat de les Illes Balears. Els grups també han rebut suport per mitjà del Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació.
Visita al complex hospitalari de Kalyandurg
Finalment, en aquest darrer dia, la directora general de Cooperació, Laura Celià, ha visitat el complex hospitalari de Kalyandurg, també a la regió d’Anantapur. Aquest hospital, que és l’únic en un radi de 60 quilòmetres, va ser construït l’any 2004 gràcies a un projecte de cooperació del Govern de les Illes Balears, d’una durada de quatre anys, que va suposar una aportació total de 6 milions d’euros.
Amb aquest projecte també es va poder construir el complex sociosanitari de Bathalapalli, que la presidenta Armengol i la mateixa Celià visitaren diumenge passat. En aquests complexos s’hi concentren diferents especialitats hospitalàries, orfenats i centres per a discapacitats. D’ençà de la construcció d’aquestes infraestructures, és la primera ocasió que personal tècnic de la Conselleria de Serveis Socials i Esports ha pogut comprovar el resultat de les inversions balears i el funcionament dels hospitals a ple rendiment.