El Consell de Govern ha autoritzat a la Conselleria de Salut i Consum la contractació del subministrament de la vacuna antimeningocòccica conjugada tetravalent ACWY (MACWY) per un import d’1,3 milions d’euros. Cal recordar que, el 14 de març de 2019, la Comissió de Salut Pública del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut va acordar incloure aquesta vacuna en el calendari infantil per a l’edat de 12 anys.
Aquesta vacuna substitueix la vacuna monocomponent contra al meningococ del grup C (MC). Així mateix, es va considerar necessari modificar el calendari per l’augment de casos de malaltia meningocòccica (MM) per meningococ del grup W. Aquesta dosi es va incloure en el calendari l’any 2019.
D’altra banda, també es va considerar necessari incloure la vacunació d’adolescents i joves nascuts a partir de l’any 2001 i fins al 2008 en un període de temps relativament curt, perquè aquests grups presenten altes taxes d’incidència de la malaltia meningocòccica i són els principals difusors del meningococ. Així, el 2020 s’inicia la vaccinació de joves nascuts els anys 2001, 2002 i 2006. En el cas del darrer any, s’aprofita que els adolescents fan la visita dels 14 anys. Posteriorment, es vacunarà la resta de cohorts.
El càlcul de dosis necessàries per a la vacunació es basa en les persones registrades en el padró nascudes els anys 2001, 2002 i 2006 (campanya de captació d’adolescents) i l’any 2008 (dosi de calendari a l’edat de 12 anys), i en les cobertures estimades per a cada grup d’edat.
La prevenció de malalties és essencial per millorar el nivell de salut de la població en general. La vacunació, tant de la població general com de les persones amb condicions especials, és una de les activitats més consolidades en salut pública.
Les vacunacions sistemàtiques són intervencions que han demostrat l’eficàcia des de la introducció de les primeres vaccines. La vacunació massiva contra malalties d’incidència elevada o de gravetat especial evita la patologia, les seqüele i la mortalitat que aquestes malalties provoquen, amb els costs personals, socials i econòmics que suposen.
Especialment en el cas de la majoria de les vacunacions d’infants i adolescents, que arriben a un sector ampli d’aquesta població, el benefici no és només individual, sinó que s’hi ha d’afegir un benefici indirecte de protecció col·lectiva, ja que les persones immunitzades eviten la circulació del microorganisme, de manera que la població protegida és més àmplia que no la vaccinada.
A més, la majoria de malalties prevenibles per vacunació incloses en programes de vacunació eviten aquestes patologies en la infància i l’adolescència, amb la qual cosa el benefici tant en anys com en qualitat de vida és molt més elevat que amb intervencions en la vida adulta.