El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, i el gerent del Servei d’Informació Territorial de les Illes Balears (SITIBSA), Pere Fuster, han presentat, aquest dimecres, la nova fotografia aèria oficial de la Comunitat i l’actualització de la cartografia de la Base Topogràfica de les Illes Balears (BTIB) a escala 1:5000.
Aquestes dues eines bàsiques per a comprendre i gestionar el territori no s’actualitzaven des de 2015. «La cartografia i la informació geogràfica són unes eines bàsiques per conèixer el territori i realitzar polítiques públiques precises i útils per als ciutadans i el sector privat», ha destacat Mir, qui ha afegit que «disposar de cartografia actualitzada i precisa resulta una eina fonamental tant per als serveis d’emergències, sanitat, educació, medi ambient i tots els sectors d’activitat del Govern i de la resta d’administracions com per als consells o ajuntaments».
La fotografia aèria oficial (o ortofotografia) es va dur a terme durant els anys 2018 i 2019, en coordinació amb la Direcció General de l’Institut Geogràfic Nacional. Com que està feta a quinze centímetres, és la imatge aèria de les Illes Balears de major resolució de la qual es disposa fins ara. «Per a la producció d’aquesta ortofotografia», ha
destacat Fuster, «s’han emprat les darreres tecnologies de processament per disposar d’aquesta altíssima resolució, que ens permetrà tenir un detall del territori».
Així, per exemple, s’ha emprat la intel·ligència artificial per detectar els canvis que s’han produït al territori d’ençà de la versió anterior i per emmagatzemar la informació cartogràfica en un nou format que ha permès abaratir els costs de l’actualització i millorar el control i la gestió de la informació. Per actualitzar la cartografia s’ha emprat el mateix vol amb el qual s’ha fet l’ortofotografia.
«La importància de tenir aquesta cartografia actualitzada ens ajuda a realitzar la nostra feina de gestió d’una forma més eficaç i realitzar millors polítiques, gràcies a conèixer de manera precisa el nostre territori», ha conclòs el conseller. «Aquestes bases cartogràfiques són l’essència i les que justifiquen la feina del Servei d’Informació Territorial de les Illes Balears, que treballa per oferir la informació geogràfica més precisa i actualitzada i posar-la a l’abast de tothom a través de l’IDEIB», hi ha afegit Fuster.