Atesa l’evolució de l’expansió del coronavirus SARS-CoV-2 i les directrius que el Ministeri de Sanitat ha acordat amb totes les comunitats autònomes per tal de contenir la malaltia, la Direcció General de Salut Pública i Participació ha posat en marxa diverses mesures que limiten els esdeveniments esportius, culturals i socials amb determinat nombre de persones durant un període mínim de 30 dies.
Així ho han explicat avui la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, i la directora general de Salut Pública i Participació, Maria Antònia Font, durant una roda de premsa.
La consellera ha manifestat que, tot i que a les Balears fins ara s’han detectat 16 casos -pocs en relació amb altres regions-, el fet de ser una comunitat insular fa necessari extremar les mesures dirigides a contenir el SARS-CoV-2 per tal de protegir els col·lectius especialment vulnerables, com ara la gent gran o les persones immunodeprimides.
Així doncs, Gómez ha anunciat que tots els esdeveniments esportius professionals i no professionals, nacionals i internacionals que suposin gran afluència d’aficionats (més de 1.000 persones), es faran a porta tancada a tot el país i, per tant, també a les Illes Balears.
Tots els esdeveniments esportius professionals i no professionals, nacionals i internacionals que suposin manco de 1.000 persones es podran dur a terme a porta oberta amb l’autorització prèvia de Salut Pública. Això inclou l’esport base. Així doncs, les federacions hauran de demanar autorització a Salut Pública.
En relació amb altres activitats que no siguin de caire esportiu, sinó culturals o socials, també es prohibeixen tots els esdeveniments amb més de 1.000 persones. Així mateix, els de manco de 1.000 persones hauran de ser autoritzats per Salut Pública, tot i que ja disposin d’una autorització municipal.
Igualment, de manera general, es recomana evitar les concentracions de persones que no siguin estrictament necessàries i es demana que s’ajorni tot allò que es pugui posposar.
Pel que fa a l’àmbit laboral, Gómez i Font han volgut enviar un missatge de tranquil·litat i han explicat que qualsevol treballador que pensi que pot tenir símptomes de la malaltia COVID-19 el primer que ha de fer, independentment del lloc on es trobi, és telefonar al servei d’atenció telefònica 061 Salut Respon, on se li donaran instruccions en funció de les seves circumstàncies. Pel que fa a la possibilitat de fer teletreball, han indicat que s’ha de demanar de manera justificada a cada centre i aquest l’ha d’autoritzar.
Finalment, han recordat que per afavorir l’accés a informació rigorosa i actualitzada s’han activat la pàgina web coronavirus.caib.es i el telèfon 900 101 863 per resoldre els dubtes que puguin tenir les institucions educatives, socials, culturals, esportives, empresarials i polítiques relacionats amb la informació que conté aquesta pàgina.
Per a dubtes de caire sanitari, els ciutadans es poden dirigir al 061 Salut Respon.
Per demanar autorització per als esdeveniments els organitzadors es poden dirigir a coronavirusinstitucions@dgsanita.caib.es