El Parlament de les Illes Balears ha validat avui, constituït en Diputació Permanent, el Decret llei de mesures urgents en matèria d’habitatge que va aprovar el Consell de Govern el passat dia 28 de febrer.
L’objectiu del Decret llei que avui ha aprovat el Parlament és poder disposar d’instruments que permetin incrementar el parc d’habitatge protegit de gestió pública, facilitar l’entrada al mercat d’habitatges a preus assequibles i també atendre les situacions de major vulnerabilitat en l’accés a l’habitatge.
El conseller Marc Pons ha recordat que el Decret llei fou aprovat pel Consell de Govern abans que esclatàs la crisi provocada pel coronavirus i que es decretàs l’estat d’alarma en què ara ens trobam. Per això, al iniciar la seva intervenció ha destacat que la defensa del Decret llei arriba d’una manera molt diferent a la que s’havia previst i amb una proposta que ara esdevé un punt de partida imprescindible, a la qual hauran de seguir necessàriament altres mesures per afrontar el context agreujat que hi ha ara a conseqüència de la crisi del coronavirus.
El conseller ha explicat també que era imprescindible culminar el tràmit parlamentari d’aprovació del Decret llei, una norma que aporta mesures molt necessàries per abordar la problemàtica de l’accés a l’habitatge, i que és evident que el duríssim i inesperat present que vivim ens obligarà a aprofundir, repensar i redoblar esforços per poder proposar més mesures que ens ajudin a donar respostes a situacions encara més greus.
Durant la seva intervenció, el conseller ha recordat que és la feina feta en la legislatura passada(amb l’aprovació de la Llei 5/2018, de 19 de juny, de l’habitatge de les Illes Balears, i la planificació i inici del desplegament del Pla de Construcció d’HPO) la que permet, amb el Decret llei, anar sumant i reforçant camins ja oberts, així com introduir nous drets i procediments, i també noves mesures i fórmules de col·laboració amb el sector privat i els col·legis professionals, per atendre les necessitats de la ciutadania en matèria d’habitatge.
Ha advertit el conseller que les dificultats en l’accés a l’habitatge afecten els sectors de població més desfavorits, però no únicament aquests. S’estenen cada vegada més entre la classe mitjana, en no existir un mercat, ni de compra ni de lloguer, assequible per a bona part de la societat, de manera que la problemàtica de l’habitatge s’ha d’abordar de manera transversal.
Per això ha defensat Marc Pons davant el Parlament que el Decret llei planteja l’adopció de noves mesures extraordinàries —i que complementen les existents en aquests àmbits— orientades a donar una resposta ràpida i efectiva que permeti ampliar l’oferta d’habitatges de protecció pública en règim de lloguer de manera molt més ràpida; fomentar la construcció d’allotjaments dotacionals per donar una resposta transitòria a les necessitats d’habitatge, així com posar en el mercat habitatge assequible i forçar el compliment de la Llei de l’habitatge de les Illes Balears.
El conseller ha destacat com a mesures principals del Decret llei les següents:
— Amplia el dret de tanteig i retracte a favor del Govern, de manera que podrà adquirir de forma preferent HPO, sòl i els habitatges implicats en totes les operacions entre grans tenidors, sempre que els habitatges procedeixin d’execucions hipotecàries o dació en pagament.
— Incorpora més facilitats per construir habitatge dotacional (allotjaments temporals per a situacions de dificultat i per a col·lectius determinats) perquè es podran construir en sòl destinat a equipaments.
— Estableix noves fórmules per implicar la iniciativa privada en la construcció d’habitatges protegits. S’inclou la cessió de sòl públic a persones físiques o jurídiques per a la construcció d’habitatge protegit de lloguer amb fixació de preus màxims i retorn a l’Administració dels habitatges en un termini de cinquanta anys.
— Defineix mecanismes per guanyar agilitat administrativa. Per exemple, el Consell de Govern podrà aprovar la construcció d’un projecte si en dos mesos no s’ha contestat la petició de llicència.
— Permet que els col·legis professionals col·laborin amb l’Administració per agilitzar la tramitació de les llicències urbanístiques.
— Obliga els grans tenidors a oferir lloguer social abans d’iniciar un procediment de desnonament.
— Fixa un règim únic d’HPO amb l’objectiu de disposar d’habitatge més assequible.
—Introdueix sancions per perseguir la publicitat i la comercialització