La Direcció General d’Innovació, mitjançant la Fundació Bit, intensifica el seu suport als emprenedors del ParcBit i CentreBit Menorca arran de la crisi de la Covid-19, i posa a la seva disposició tots els seus recursos per assessorar-los segons les seves situacions i necessitats.
Així mateix, el servei de suport a l’emprenedor que la Fundació Bit ofereix a les 14 empreses emergents que actualment estan incubades a les dues illes continua en marxa a través dels canals en línia: xarxes socials (Twitter), correu electrònic i videoconferència.
“Consideram indispensable, ara més que mai, reforçar el nostre suport a les empreses de nova creació. Ens interessam per elles i reforçam el nostre suport personalitzat amb els canals digitals. Tot el seu coneixement ha de seguir formant part del motor econòmic de la nostra comunitat”, explica la directora general d’Innovació, Núria Riera.
Per tal de conèixer com viuen la crisi de la Covid-19 les 14 empreses incubades, 13 a la seu de Mallorca (ParcBit) i una a Menorca (CentreBit), la Fundació Bit ha dut a terme, durant les darreres setmanes, una ronda de contactes i ha pogut constatar, en general, una aturada de la seva activitat comercial. Gairebé la totalitat de les empreses han apostat pel teletreball per continuar la seva activitat.
Concretament, les empreses que es dediquen a la programació segueixen ara centrades en el desenvolupament tecnològic dels seus productes, ja siguin videojocs, sistemes d’intel·ligència artificial o aplicacions web o mòbil, entre d’altres.
Pel que fa a les empreses de nova creació i de base tecnològica que treballen per al sector turístic estan patint uns impactes més grans. La cancel·lació de reserves en el cas de les agències de viatges en línia o la disminució de les comissions en les reserves d’hotels a través dels motors de reserves són algunes de les dificultats que estan tenint els emprenedors.
Respecte de les necessitats financeres de les empreses, la majoria estan a l’expectativa de com evoluciona la situació general. Tot i així, no descarten la sol·licitud d’avals i préstecs a organismes com el CDTI o ISBA per poder fer front als pagaments.
14 projectes que ocupen 93 persones
Durant 2019, la Fundació Bit ha avaluat un total de 65 sol·licituds d’incubació, de les quals se n’han aprovat 17, amb un 26 % d’idoneïtat. Encara que la conjuntura econòmica ha provocat una demanda menor de sol·licituds respecte de l’any 2018, el nombre de projectes incubats ha augmentat perquè presenten una qualitat millor.
Els 14 projectes incubats actualment ocupen 93 persones, 84 de les quals treballen des del ParcBit i nou al CentreBit Menorca. La majoria d’aquests treballadors són graduats i 30 d’ells són dones, fet que reforça la seva participació d’un any a l’altre.
Pel que fa a la facturació total de les empreses incubades, aquesta s’ha incrementat en més d’un 140 % respecte de l’any anterior i ha arribat a més de dos milions i mig d’euros durant 2019. Aquest increment està relacionat amb la consolidació d’un projecte líder en el seu sector i amb excel·lents resultats en termes de quota de negoci.
La facturació internacional durant 2019 de les empreses és de 490.000 euros a països com el Regne Unit, Estats Units, Emirats Àrabs Units, República Dominicana, entre d’altres.
Pel que fa al finançament dels projectes, els emprenedors han millorat durant el 2019 la captació de fons propis mitjançant rondes de finançament i ampliacions de capital, que combinen amb finançament aliè de fonts com ENISA, CDTI o la Unió Europea.