Es transmet el Covid 19 a través dels aliments? Per Silve Pons

El primer què hem de saber és que l’alimentació pot prevenir la infecció. En el cas concret de les infeccions víriques, hem d’intentar no caure en un estat de malnutrició o de dèficit d’aliments o nutrients clau, ja que aquests contribueixen al funcionament normal del nostre sistema immunològic. En les persones malaltes, un correcte suport nutricional sí que pot ajudar a millorar el pronòstic de la malaltia.

Tot i així, una correcta nutrició és important en qualsevol cas, no només en relació a infeccions víriques, ja que permet que els símptomes no avancin amb tanta rapidesa i que els tractaments mèdics i farmacològics responguin millor. Per a aquells pacients que es troben en estat greu és especialment clau controlar l’alimentació. Però això és tan aplicable a una infecció respiratòria com a qualsevol altra condició que ens faci necessitar un suport nutricional avançat.

Es transmet el Coronavirus a través dels aliments?

A dia d’avui els experts reconeixen que no tenen cap dada que recolzi aquesta creença, ja que el virus es reprodueix en alguns animals i humans, però no en els aliments. Hi ha bacteris, fongs i llevats que sí que creixen en els aliments i ens poden provocar toxi-infeccions, però el virus Covid-19 no ho fa. En aquest sentit, un aliment ens podria transmetre la malaltia com qualsevol altre objecte receptor; una bufanda, un estri de cuina o una peça de roba, per exemple.

Hi ha aliments que puguin prevenir infeccions?

Els estudis existents en la línia de prevenir o curar infeccions són poc concloents. És molt complicat que de tota l’alimentació d’una persona es puguin atribuir propietats preventives o curatives a un únic aliment. Però sí que hi ha algunes coses a considerar si volem una alimentació que optimitzi les nostres defenses. És a dir, no és tant que la llimona o la taronja puguin prevenir una infecció, sinó que una dieta pobra en fruites, verdures o alguns micronutrients en concret pugui estar relacionada amb un augment d’infeccions.

No ens farà cap mal prendre alguns aliments que probablement estiguem escoltant durant aquests dies com aigua amb llimona, infusions, gingebre, te verd, nabius o tomàtigues, però tampoc podem dipositar en ells efectes miraculosos. De res servirà prendre de manera aïllada aquests aliments si no seguim una dieta saludable.

Recomanacions dietètiques

Aquelles que vagin molt més encaminades a permetre’ns ur una alimentació saludable en un context a què no esteim acostumats. La nostra dieta convencional no s’ajusta a les demandes d’energia actuals. Ara adoptam un comportament encara més sedentari i necessitem una alimentació menys energètica. En línies generals, els nutricionistes i els experts recomanen un augment del consum de fruites i verdures i evitar aliments superflus i insans. Açò darrer és important perquè és possible que durant aquests dies tancats ens entrin més desitjos, i les possibilitats de consumir aquest tipus de productes es multipliquin. És important també mantenir una correcta hidratació i evitar el consum de begudes alcohòliques, que sí que podrien perjudicar el funcionament del nostre sistema immunològic. En qualsevol cas, sempre, però ara especialment, cal seguir dietes saludables.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.