La crisi sanitària del COVID-19 tendrà un impacte en l’economia balear d’un 31,6% del PIB. Aquestes són les previsions del Govern, que han explicat en roda de premsa telemàtica aquest dilluns el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, i el director general de Model Econòmic i Ocupació, Llorenç Pou.
A partir d’un estudi fet per la Direcció General, es projecten diversos escenaris que tenen en compte l’impacte del període de confinament i l’impacte posterior, ambdós en funció de quan es recuperarà la mobilitat de les persones tant a nivell estatal com internacional i de la recuperació de sectors clau per a l’economia de les Illes, com el turístic.
L’estudi inclou moments de recuperació més propers i d’altres més llunyans: mantenir l’aturada de l’activitat fins al 25 d’abril, per exemple, tendrà un impacte sobre el PIB de les Balears del 3,8% i sobre l’ocupació de les Illes d’un 3,6%. Pel que fa a l’impacte posterior a l’aixecament de l’estat d’alarma, el conseller ha explicat que es valora la reducció del consum, la reducció de la inversió i la caiguda de la demanda turística.
L’escenari en què treballa la Conselleria inclou una caiguda del PIB de l’1,9% per la baixada en el consum, una reducció de la inversió del 50% (amb un impacte sobre l’ocupació del 7,1%) i un descens del 19,6% del PIB com a efecte de la caiguda en la demanda turística (que es reflectiria en una reducció del 16,3% en l’ocupació). Així, l’impacte total seria, si es compleixen les projeccions del Govern, de 9.273 milions d’euros, un 31,6% del PIB, i 147.732 llocs de feina, una caiguda de l’ocupació del 29,2%.
“Ens trobam davant una situació inèdita, sobrevinguda i mai viscuda per aquestes Illes”, ha afirmat Negueruela, qui també ha reivindicat que “ara és moment de grans pactes”. “Ningú no és responsable d’aquesta situació i ningú no ha de ser responsable de deixar algú enrere”, ha afegit el conseller. En aquest sentit, Negueruela ha demanat a la Unió Europea que “estigui a l’alçada de les circumstàncies si vol ser una unió de veritat”.
Davant aquesta situació, Negueruela també ha reivindicat la necessitat d’un pla específic d’ajudes per a les Balears que neixi des del govern central i que tengui en compte “les característiques específiques del teixit productiu i el fet insular”. El conseller ha defensat un ventall de mecanismes que inclogui “protecció per a les persones i liquiditat per a les empreses que permeti limitar les pèrdues i la caiguda del PIB”.
En aquest sentit, Negueruela ha recordat que el turisme és el motor econòmic de les Balears i “ja va ajudar l’Estat en moments de dificultats”, motiu pel qual “aquest sector ha de recuperar ara el suport del govern central”.