Agraesc que s’hagi acceptat que el desconfinament pugui ser diferenciat segons territoris i les incidències de la malaltia. És una qüestió que havíem plantejat des de les Illes Balears al Govern espanyol i que compartim”. D’aquesta manera, la presidenta del Govern, Francina Armengol, ha aplaudit la decisió de l’Estat de permetre una desescalada diferenciada quan arribi el moment i així ho ha traslladat al president espanyol, Pedro Sánchez, durant la reunió setmanal per videoconferència entre tots els presidents i presidentes autonòmics i el cap de l’executiu central.
En roda de premsa al Consolat de Mar, Armengol ha destacat els aspectes efectius de l’estratègia de confinament propi, com són el tancament màxim de ports i aeroports o els plans de contingència a nivell sanitari per tenir més controlada la pandèmia que a altres territoris. De fet, ha explicat que a les Illes Balears ja hi ha més casos curats que nous positius i que un 56% de la població infectada durant tot el període ja ha superat la malaltia. És per aquest motiu que ha assegurat que la mateixa estratègia de confinament propi que ha seguit la comunitat és la que ha de marcar el desconfinament.
“La nostra prioritat és garantir la salut de les persones. Tots els plantejaments que podem fer quan acabi el confinament aniran sempre dirigits a la màxima seguretat de la ciutadania”, ha apuntat Armengol. S’ha plantejat al Govern central que els ports i aeroports segueixin tancats el màxim possible i que s’hi millorin els controls sanitaris. Per aquest motiu, la presidenta ha traslladat a Sánchez la idea d’analitzar la millora de tota la xarxa aeroportuària en aquesta direcció. En cas que no es prevegi, el Govern de les Illes Balears seguirà reforçant els controls de sanitat que ja ha implantat.
Armengol ha subratllat que per poder fer un desconfinament amb les màximes garanties serà necessari “monitoritzar molt bé tota la població perquè no hi hagi cap repunt ni cap rebrot”. “A part de la fortalesa del sistema sanitari, necessitarem totes les eines tecnològiques útils”, ha especificat. Així, la presidenta ha demanat a l’Estat que treballi a nivell de la Unió Europea per harmonitzar al màxim les eines tecnològiques adients, ja que permetrà conèixer també l’estat de la salut de les persones que visiten les Illes Balears. “És un factor clau en una comunitat autònoma com la nostra”, ha insistit, de manera que es pugui treballant per plantejar la recuperació de llibertats de la ciutadania sempre garantint la màxima seguretat.
Mesures de protecció a treballadors i empreses
Armengol ha recordat que l’economia balear, fortament lligada al turisme, i el ser una de les primeres comunitats en paralitzar l’activitat va empènyer a Govern, patronals i sindicats majoritaris a un “gran acord històric” per protegir l’activitat de 200.000 treballadors i treballadores. L’acord permet poder-los oferir prestacions de més de 1.000 euros a través dels Expedients de Regulació de l’Ocupació (ERTO), així com a les empreses seguir tenint sistemes de protecció a les bonificacions de la Seguretat Social.
Per aquest motiu ha traslladat a Sánchez que els ERTO de força major es perllonguin més enllà de la finalització de l’Estat d’Alarma i passin, automàticament, a ser ERTO de causes productives amb les mateixes avantatges que ja tenen els de força major. L’objectiu, ha apuntat, és protegir el teixit empresarial i els treballadors i treballadores perquè quan arribi el moment de recuperar-se la sortida pugui ser més ràpida. “Seguirem treballant des de la cooperació amb el Govern espanyol i amb les institucions de les Illes per garantir la salut de la ciutadania i poder tornar a una mínima normalitat de la manera més segura, donant suport a les persones amb més vulnerabilitat econòmica i social i a les empreses per mantenir el teixit productiu, fonamental per pensar en un futur més esperançador”, ha recalcat.
També ha donat suport a les mesures que ha près el govern central en matèria de recuperació econòmica, però ha demanat que l’ICO pugui injectar liquiditat de manera més ràpida i àgil a les empreses i que es plantegi a les entitats financeres que siguin més flexibles a l’hora d’allargar els préstecs.