La presidenta del Govern, Francina Armengol, i la consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, s’han compromés avui a tenir en compte el sector agroalimentari com a estratègic en la reactivació econòmica de les Balears. Ha estat en una reunió amb organitzacions agràries de les Balears com Asaja, Unió de Pagesos de Mallorca i de Menorca, UPA-AIA o Cooperatives Agroalimentàries. L’objectiu era fer un seguiment de la situació actual del sector i valorar tant les mesures que s’han duit a terme fins ara, com l’escenari posterior a l’estat d’alarma.
Quant a la reactivació econòmica posterior a aquesta situació, en la qual ja treballa el Govern, la presidenta ha assegurat que «un dels sectors que pensam que són estratègics és el primari» i li ha demanat propostes de futur. La consellera De la Concha ha ratificat que el sector primari «en tot aquest procés de reactivació serà de màxima importància», i ho ha valorat com una «gran notícia» en el camí per diversificar el model productiu de les illes.
Armengol ha afegit que aquest moment de dificultat ha suposat una «oportunitat», ja que «ha connectat la població amb la necessitat de tenir abastiment, un consum lligat al producte local i, per tant, de protegir al sector primari». En aquest sentit, ha mostrat la disposició com a Govern a «treballar conjuntament aquesta oportunitat» amb el sector, amb voluntat, recursos i ajudant, per exemple, amb més compra pública d’aliments.
Les organitzacions, en el seu conjunt, han agraït les mesures preses per la conselleria però han demanat continuar de cara al futur incentivant encara més el consum de producte local. També han reclamat més recursos per tal de seguir agilitzant el pagament d’ajudes i ser considerats realment com un sector que ha de tenir major importància per tot allò que aporta a la societat de les Balears.
De la Concha ha recordat que «el full de ruta d’aquesta conselleria des del primer moment és que el sector primari tingui el pes que li correspon i que es consideri no només com la producció primària, sinó com a conjunt de les indústries agroalimentàries». Ha dit també que pot tenir «un gran futur a les illes».
Tant la presidenta com la consellera han agraït el bon paper del sector durant la crisi a les illes. Armengol ha valorat que el fet d’haver pogut mantenir els mercats oberts, ha permès la connexió emocional de la població amb el producte local i la pagesia de les nostres illes, i això ens dona força per continuar». De la Concha ha afegit que la població ha sabut valorar el comportament exemplar del sector durant tota la crisi «fent arribar el producte a les llars i no deixant de fer feina».
La presidenta també ha agraït a la consellera Mae de la Concha i al conjunt de la conselleria la feina feta fins al moment i la capacitat «d’acord i diàleg constant per treure mesures que puguin ajudar en el curt, mig i llarg termini», destacant el pla de xoc per ajudar el sector durant l’estat d’alarma. Des del Govern, ha assegurat, «estem treballant en millorar i seguir innovant també dins el sector, amb mesures que puguin ajudar a donar més garanties de futur».
Per últim, la consellera ha recordat que la població «ha vist que no podem tenir aquesta dependència tan gran del producte exterior», afegint que «no té sentit» amb els recursos de les illes. De la Concha ha acabat dient que «amb aquesta crisi, tan trista en alguns aspectes, s’obre, no obstant, una oportunitat per al sector primari», i ha instat el sector a seguir treballant amb el Govern amb la mateixa confiança que fins ara: «el que ens queda per davant és molt prometedor», ha dit.