L’any 2016 el departament de Benestar Social i l’Observatori Socioambiental de Menorca (OBSAM) van iniciar el projecte d’Indicadors de Benestar Social i Serveis Socials. Es tracta d’un informe tècnic que permet identificar les necessitats socials de la societat menorquina.
Com ha explicat la consellera de Benestar Social, Bàrbara Torrent «és necessari tenir un sistema de control ordenat que ens permeti identificar unes variables claus que ens permetin conèixer de manera anual el grau de benestar social a Menorca i, al mateix temps, poder veure la seva evolució any rere any, i així poder avaluar les polítiques socials implementades i decidir quins serveis s’han de reforçar».
El treball consta de 40 indicadors estructurats en sis apartats: serveis socials, demografia, família, infància, dependència i discapacitat i pobresa. En cadascun dels apartats es diposa d’un destacat sobre l’evolució de l’indicador i d’altres dades que el contextualitzen com taules i gràfics.
Entre els resultats principals de l’estudi destaquen els següents:
- La població de Menorca ha crescut per primera vegada en els darrers cinc anys, havent-hi actualment 91.920 habitants. Aquest fet es deu principalment per l’arribada de persones nascudes a l’estranger.
- Les denúncies per violència de gènere han repuntat de manera significativa el darrer any, essent víctimes sis de cada mil dones, i és la xifra més alta registrada des del 2010.
- Per altra banda, el percentatge de casos de maltractament infantil confirmats ha davallat fins al 35%, tot i que el nombre de notificacions ha augmentat.
- Els beneficiaris de les prestacions de dependència continuen augmentant de manera constant, essent ja el 15% de la població major de 65 anys.
- Les llistes d’espera tant a places geriàtriques com a centres de dia han augmentat de manera significativa en el darrer any. En concret, s’ha augmentat en 59 la llista de persones de grans dependents per accedir a una plaça de residència, i la llista d’espera en els centres de dia en 41 persones majors.
- La taxa de pobresa a Menorca l’any 2016 és del 15%, dos punts inferior respecte a l’any anterior (2015). La major part dels municipis se situen entre el 16 i el 17%, amb l’excepció de Sant Lluís, amb el 14% i Ferreries i Es Migjorn Gran amb el 9%
La consellera de Benestar Social, Bàrbara Torrent, ha afirmat que «les dades ens demostren una vegada més que tot i els petits avanços que anam fent en matèria de benestar social no són suficients per a poder donar una bona cobertura social als col·lectius més vulnerables» i també ha manifestat que «en un context de crisi sanitària, social i econòmica com l’actual faran falta destinar molts més recursos per tal de garantir les prestacions bàsiques de la nostra ciutadania».