Més per Menorca rebutja el mal anomenat ‘Decret llei d’agilització administrativa’ que ha aprovat aquest dimecres el Govern, perquè pretén reactivar l’economia consumint territori, en la mateixa línia de les errades que es varen cometre amb la crisi de 2008.
I és que es permet, per exemple, d’augmentar la superfície dels hotels un 15% sense llicència i botant-se les normatives urbanístiques, en un moment en el qual està clar que no és necessari ampliar-los perquè baixarà el nombre de turistes .
Segons el diputat Josep Castells “és incomprensible que el PSOE vulgui aprofitar la crisi sanitària per impulsar l’economia com ho feia el PP consumint més territori. D’aquesta manera, el Govern ignora el repte del canvi climàtic i va en contra del que ha predicat tots aquests anys sobre el canvi de model i la diversificació”.
Malgrat que hi ha algunes mesures útils per a la dinamització del sector de la construcció com, per exemple, que les reformes d’habitatges o que inicis de noves activitats es puguin fer sense obtenir llicència i presentant només una declaració responsable, Més per Menorca considera inadmissible que s’hi incloguin altres qüestions que no tenen a veure amb l’agilització administrativa ( de reforma urbanística o administració electrònica) i que no té sentit fer mitjançant un decret llei, que és una eina d’emergència i de simple formulació.
“El Govern no vol passar comptes amb ningú”, ha afirmat Castells, qui ha recordat que per fer-se bé, “les lleis complexes han de passar un procediment al Parlament on són debatudes intensament”, ha dit el diputat.
Un altre aspecte molt preocupant d’aquest decret fa referència, segons Més per Menorca, a que tota la recaptació de l’ITS es destinarà a allò que decideixi el Govern quan, precisament, ja és un impost finalista que va dirigit a diversificació econòmica.
Més per Menorca ressalta també que es tracta d’un decret llei que envaeix competències tant municipals com dels consells insulars i que interfereix en la planificació territorial dels primers amb l’excusa de “l’interès autonòmic”. Per exemple, permet fer diverses instal·lacions sense tenir en compte els plans urbanístics, que s’han consensuat després d’anys de feina