La batlessa Joana Gomila, junt amb l’equip de Govern i el Ple del consistori, ha aprovat aquesta setmana passada un Pla de Mesures socials i econòmiques arran de la crisi produïda per la Covid-19 al municipi. Gomila en destaca que és “un Pla consensuat i recolzat per tots els partits de la corporació municipal”, que “abasta les mesures que vam posar en marxa des de l’inici de l’estat d’alarma”, i que preveu “s’haurà d’ampliar, per açò l’hem fet obert i dinàmic, per poder-nos adaptar a la realitat de cada moment”.
Els àmbits principals del Pla de mesures
“Aquest Pla està pensat sobretot en clau de mesures socials i econòmiques. I l’hem dividit en 7 apartats: mesures socials, mesures fiscals i pressupostàries, mesures d’estímul econòmic i de foment del treball, mesures d’estímuls per als establiments comercials i de serveis, mesures per a la dinamització turística, mesures d’estímul al sector cultural i mesures d’impuls a la sostenibilitat. Les mesures de tots aquests blocs dinamitzen i afecten el dia a dia de les persones de la nostra ciutat”, comenta Gomila.
Així, dintre de l’apartat de mesures socials destaca l’increment en 700.000 euros del pressupost. Un increment que s’ha aconseguit del superàvit de 2019 que permet destinar fins a un 20% a finançar polítiques socials . D’aquesta partida es destinaran 300.000 euros a ajuts socials per a famílies i persones afectades per la crisi sanitària i econòmica ,ajudant a pagar lloguer, productes sociosanitaris, manutenció o activitats extraescolars. Amb aquesta partida, que ha suposat l’acord a Ple de la modificació pressupostària, també s’inclouen la compra de productes de primera necessitat, mesures per contractació de personals a serveis socials, compra d’EPIS o augment de les aportacions al Patronat de l’Hospital Municipal i el Patronat d’Escoles Infantils.
Pel que fa a les mesures fiscals, es possibilita l’ajornament i fraccionament del pagament de tributs a les persones que tenguin dificultats econòmiques. També destaca la mesura del 90% de la rebaixa en la liquidació de la taxa anual d’ocupació de via pública, que suposa 288.000 euros. I la Modificació de l’ordenança fiscal de l’IB per incloure més bonificacions establertes a la normativa.
En el paquet de mesures d’estímul econòmic i de foment del treball es planteja, entre altres, la possibilitat de flexibilitzar els horaris en l’Ordenança de renous per afavorir l’execució d’obres durant l’estiu, així com l’execució d’inversions municipals per més de 4’5 milions d’euros.
Dintre de les mesures d’estímul per als establiments comercials i serveis, en destaca la partida de 560.000 euros, dels quals 280.000 surten del pressupost de la celebració de Sant Joan i 260.000 són aportats pel Consell Insular. Aquesta ajuda ja es pot demanar, i el termini per sol·licitar-la acaba el 16 de juny inclòs. En aquest sentit, la batlessa remarca que “donam petites ajudes directes amb aquesta partida. Però s’ha de sumar a totes les mesures que estem implantant per alleugerir la càrrega fiscal a les empreses, com és només el cobrament del 10% de la taxa d’ocupació de via pública”.
En l’apartat turístic, a banda de l’execució de millores en les urbanitzacions per un import de 1.610.000 euros que vénen de la borsa de places turístiques i del PIC, la batlessa comenta que s’adaptarà el projecte de turisme actiu a la realitat actual.
Les mesures culturals van en dos sentits. Per una banda, la contractació d’artistes i companyies locals dintre de la programació municipal o la cessió gratuïta d’espais per fer activitats; i el disseny d’un nou pla d’ajudes per minimitzar els efectes de la Covid-19 entre el sector.
En l’apartat de mesures d’impuls a la sostenibilitat, hi destaquen els projectes municipals que suposen un canvi cap a energies renovables i que repercuteixen en la factura energètica del consistori.
Poder disposar dels romanents per permetre bonificacions fiscals
A la pregunta de per què s’ha decidit no rebaixar l’IBI, una de les mesures que demana el principal partit a l’oposició, Gomila respon contundent: ” He fet una carta, com a batllessa, al president del Govern de l’estat per demanar que ens permeti disposar lliurament dels romanents i flexibilizar la regla de despesa amb la convicció que és l’ajuntament que ha de gestionar els seus recursos. Hem de seguir oferint els serveis municipals a la ciutadania , respondre a les necessitats de les persones, donar un impuls a la reactivació de l’activitat econòmica i abordar totes les mesures del pla que comentàvem abans” . Si açò fos així, podríem fer una rebaixa del 10%, com demana el Partit Popular, i que representa 1’2 milions d’euros, que és el cost del servei de neteja, per exemple. Convindria recordar al Partit Popular que van ser ells que van aprovar aquesta llei que ha fet que els ajuntaments tinguéssim aquests alts romanents, que son diners que han aportat els ciutadans i que hauríem de poder invertir per millorar el seu benestar.
Gomila comenta que “ara mateix, les restriccions sobre el romanent no ens permeten aquesta flexibilització en la seva gestió. I els ajuntaments necessitam disposar d’aquests doblers com millor considerem, perquè som els que coneixem la realitat dels ciutadans. Els ajuntaments som els únics que hem complert amb la reducció de dèficit, a diferència de les comunitats autònomes i el govern central”.
El comportament de la ciutadania durant l’estat d’alarma
“Crec que la gent es porta bé. Una part molt important de la població ha complert molt bé amb el confinament. Sembla que damunt els mitjans o xarxes socials sempre prima el que és negatiu, però no surten les fotos on la gent ho fa bé i segueix les normes”, comenta sobre el comportament de ciutadellencs i ciutadellenques. “Tot i així seguim reclamant que es compleixin les mesures que s’han demanat des de Sanitat per seguir amb la situació de pocs casos. Més val curar ara que no tornar a la situació anterior. I estem en un moment en què hem de ser encara més responsables, de manera individual, per no fer passes enrere”.
Les previsions per la temporada turística
Gomila veu clar que “serà una temporada difícil, no serà ni normal ni fàcil perquè vivim del turisme i depenem en bona part de la gent que ve de fora. No és fàcil fer previsions perquè depenen de molts de factors externs i la situació és molt canviant.”