El Servei de Salut de les Illes Balears negocia actualment amb 12 empreses de les Illes l’adquisició de material de protecció individual per a professionals sanitaris per un valor superior al milió d’euros, tal com ha manifestat avui la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, en una compareixença parlamentària durant la qual ha explicat tot el procés que s’ha seguit per a l’adquisició de més de 430 tones de material sanitari durant el període d’alarma decretat pel Govern d’Espanya per fer front a la COVID-19. En aquestes compres, ha remarcat, el Govern ha invertit més de 40 milions d’euros.
La consellera ha recordat que el Servei de Salut, juntament amb la Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius, var obrir el mes de maig una consulta per identificar empreses interessades a produir, dins el territori de les Illes, material divers de protecció per als professionals sanitaris. Se’n varen presentar 31 i ara es negocia amb 12 per dur a terme diverses comandes.
Concretament, el material demandat consisteix en 200.000 mascaretes quirúrgiques, 30.000 bates d’aïllament, més de 10.000 pantalles, 250.000 unitats de solució hidroalcohòlica, així com mascaretes FPP3, mascaretes FFP2, peücs i caputxes de protecció.
D’aquesta manera es reforçarà el subministrament de material sanitari necessari per als professionals —fins ara molt dependent del mercat internacional— i, a la vegada, s’afavorirà la reactivació del teixit productiu de les illes i la conservació de llocs de feina.
Durant la compareixença, la consellera ha repassat com s’ha duit a terme l’adquisició de les més de 430 tones de material que ja han arribat a les Balears (més de 22 milions de mascaretes, 18 milions de guants de nitril, prop de 300.000 bates quirúrgiques, prop de 400.000 granotes integrals, més de 250.000 ulleres i 45.000 pantalles) i ha recordat algunes de les dificultats amb les quals s’ha trobat la Central de Compres, sobretot derivades de la necessitat d’acudir a un mercat internacional amb una demanda extraordinàriament elevada.
«A mitjan març, el consum de material de protecció es va multiplicar per 10 en els centres sanitaris. En el cas d’alguns materials concrets, el consum es va multiplicar gairebé per 100. Això va passar a Espanya, a Europa i a bona part del món», ha assenyalat Patricia Gómez, qui ha afegit que en aquestes circumstàncies els proveïdors habituals no podien cobrir les necessitats urgents de material.
Gómez ha manifestat que, gràcies que la llei preveu la tramitació d’emergència i regula en quines condicions es poden fer compres de manera immediata, s’han pogut superar part de les dificultats i accelerar l’arribada d’un material tan necessari per als professionals en un context molt complex. Com a resultat, ara les Illes Balears disposen de material a bastament per cobrir les necessitats de quatre mesos.
Gómez ha agraït als treballadors del Servei de Salut l’esforç que han fet per garantir que els professionals sanitaris facin feina amb seguretat.