A més, també recorda que les empreses que van respondre primer a l’enquesta, abans de la declaració de l’estat d’alarma, tinguessin un coneixement “menor” del nou context macroeconòmic causat per la pandèmia.
L’informe també constata que la situació econòmica de les empreses mostra un “deteriorament bruc”. Per exemple, per primer cop des del 2013, el nombre d’empreses que van declarar un augment de les vendes va ser inferior al de els que van declarar el contrari, cosa que suposa un descens del 5% davant l’augment del 15% de l’anterior mostra. A més, l’augment de les despeses, laborals i d’altres tipus, també va determinar que una major xifra d’empeses van declarar un descens dels resultats econòmics, amb un percentatge net negatiu del -20% davant el 7% de l’enquesta anterior i -15% del conjunt de la zona euro.
D’altra banda, les empreses declaren que la seva principal preocupació és la manca de clients, amb 23% mentre que en el conjunt de la Unió Econòmica i Monetària va ser la manca de personal qualificat, amb un 24%.
A més, el percentatge de pimes espanyoles que van demanar préstecs bancaris va repuntar “significativament”; fins a situar-se en un 37%, sis punts percentuals més que la mitjana europea, i també va créixer la xifra d’empreses que la situació econòmica general perjudicava l’obtenció de nous de crèdits, concretament un 31%, cinc punts més que en el període anterior.
De fet, també va augmentar la proporció de les primes que van informar que el deteriorament de la seva situació específica era un “obstacle” per a l’accés al finançament, fins a un 24%, un valor que no es donava des del juny del 2013.