La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha valorat aquest diumenge la decisió del Govern d’Espanya de reobrir les fronteres europees de l’espai Schengen al mateix temps que es recuperarà la mobilitat amb qualsevol territori espanyol, és a dir, en finalitzar l’estat d’alarma, a partir de dia 22 de juny. En la roda de premsa posterior a la celebració la conferència de presidents la presidenta ha celebrat que s’hagi atès així una de les peticions que havia fet el Govern de les Illes Balears.
“És una bona notícia per al nostre sistema econòmic i per al món turístic”, ha expressat Armengol. En aquesta línia, ha posat en valor el Pla pilot de turisme que a partir de demà dilluns posa en marxa el Govern i que permetrà “testar tant l’obertura nacional com la internacional”. “Tenim els protocols, la formació adequada, els requisits adients i la nostra sanitat, les nostres empreses i els nostres treballadors i treballadores estan preparats per començar una temporada turística clau i necessària per reactivar la nostra economia”, ha subratllat.
Armengol també ha celebrat l’anunci del Govern espanyol de presentar el proper dijous el Pla de suport al turisme per a tot l’Estat, ja que és una altra de les peticions ateses que, des del Govern de les Illes Balears, s’han traslladat durant aquestes darreres setmanes. De la mateixa manera, la presidenta ha insistit en la necessitat d’un pla específic per a la nostra comunitat, que pateix de manera especial les conseqüències de la crisi derivada de l’emergència sanitària, ja que “té una derivació social i econòmica molt dura per als ciutadans de les Illes Balears”. La presidenta ha insistit també en la necessitat d’allargar els ERTO del sector més enllà de l’Estat d’alarma, fins a finals d’any, com a mesura més urgent.
Durant la conferència de presidents, Armengol ha recordat a Sánchez la necessitat de canviar el model de finançament per poder afrontar la situació. Entre d’altres, la presidenta ha reclamat la possibilitat d’accedir als fons europeus específics arran d’aquesta crisi i que per part del Ministeri d’Hisenda “s’accepti un endeutament a llarg termini si es necessita”, així com l’aixecament de les regles de despesa i canviar el marge de dèficit del 0,2%. Armengol també ha insistit que els consells i ajuntaments puguin accedir als seus romanents i superàvits sense limitacions: “no té lògica que hi hagi doblers als bancs i que no es puguin invertir”.
Pel que fa al curs escolar, Armengol ha apuntat que hi ha hagut una “coincidència molt alta” entre les comunitats i les ciutats autònomes en la necessitat de tornar al curs, el proper setembre, de la manera més normal possible i presencialment. “El infants tenen dret a l’educació i ho hem de mantenir des de les Illes Balears”, ha subratllat.
Diàleg i responsabilitat
La presidenta ha volgut agrair el diàleg i la col·laboració mantinguda amb el Govern central i la resta de comunitats i ciutats autònomes durant aquestes 14 conferències de presidents, ja que avui es tracta de la darrera que se celebra de manera regular setmanalment. A finals de juliol tindrà lloc una altra reunió, que serà presencial, on es treballarà amb el pla de reactivació autonòmica a nivell espanyol i on el Govern seguirà reivindicant aquelles mesures que es considera que s’haurien de prendre per part de l’Estat, més enllà del Pacte Autonòmic de Reactivació i Transformació Econòmica i Social en el que ja es treballa des d’aquesta comunitat.
Armengol ha recalcat també que “les dades sanitàries segueixen acompanyant molt la nostra Comunitat Autònoma, gràcies al rigor dels professionals i la magnífica feina i responsabilitat de tots els ciutadans i ciutadanes”. Ha destacat que se seguirà apostant per l’Atenció Primària i amb el rastreig de contactes estrets amb positius de la COVID-19. En aquesta línia, la presidenta ha remarcat la importància de tenir “una sanitat pública de primera categoria”. Tot i així, ha recordat que és important mantenir la responsabilitat individual i col·lectiva durant una fase decisiva de recuperació de la normalitat.