Tot i així, de cara al futur un 9,7% dels autònoms afirma que haurà de tancar els seus negocis, és a dir, més de 300.000 persones que creuen que ja no podran continuar abans de començar l’any que ve. Per contra, el 54,6% es planteja continuar i no tancar i un 30,8% vol seguir però no sap si podrà.
De l’enquesta, també es desprèn que nou de cada deu autònoms ja han tornat a l’activitat després de l’aturada i que d’aquests un 22,5% no va arribar a aturar la seva activitat durant el confinament. Dels que ja han tornat, però, només un 12,1% assenyala treballar a ple rendiment un altre cop i la gran majoria, un 72,4%, diu que la seva activitat funciona al 50% com a màxim. Per contra, un de cada deu encara no ha pogut tornar a la seva activitat, que en xifres absolutes es tradueix en 320.000 treballadors per compte propi.
Segons l’ATA, d’entre els que no ho han fet, un 41,2% diu que podrien haver tornat a la feina però que encara els suposaria més pèrdues, mentre que un 23% afirma que ho farà en les properes setmanes i un 18,8% que la seva activitat encara no està permesa i serà de les últimes en tornar.
El 45,8% ha demanat prestacions per cessament d’activitat
El 45,8% dels autònoms enquestats explica que han demanat una prestació extraordinària per cessament de l’activitat, mentre que el 53,5% no ho ha fet, dels quals la meitat no ho ha fet perquè no ha tancat del tot i un 23,8% no complia els requisits. Els autònoms, però, suspenen les mesures posades en marxa per les administracions públiques.
El president d’ATA, Lorenzo Amor, ha criticat que “s’han deixat 800.000 autònoms a la cuneta” que van patir un descens de la facturació del 50% o més però que no va arribar al 75% requerit per acollir-se a la prestació. “Quan un autònom perd la meitat de la facturació té un problema ell i la seva família, com quan un treballador perd la meitat de la seva nòmina”, ha indicat Amor, que ha afegit que “la diferència” és que l’administració complementarà el 50% al treballador i a l’autònom no.
A tots ells, continua, cal afegir als 200.000 que se’ls ha denegat el finançament i 150.000 que no estaven donats d’alta en 14 de març i porten més de tres mesos sense resposta de l’executiu espanyol.
En roda de premsa telemàtica, Amor ha comentat que espera que a uns 12 dies d’expirar les prestacions extraordinàries als autònoms i els ERTO per causa major, el govern aprovi l’extensió de les mesures però que no sigui a última hora i compti amb el consens de les organitzacions “per evitar errors del passat”.
Pel que fa a l’acord entre sindicats i patronal per demanar conjuntament que s’allarguin els ERTO fins almenys el 30 de setembre, Amor ha considerat que es tracta d’una proposta “coherent”. “La força major persisteix, mentre hi hagi un virus al carrer i haguem d’anar amb mascareta, persisteix”, ha continuat Lorenzo, que ha destacat que aquest factor cal sumar-li la demanda. En aquest sentit, han detectat com certs negocis van tenir una bona arrencada després del confinament però el ritme després es va estabilitzar, com per exemple perruqueries i restaurants, però no en el cas dels que disposen de terrassa.
Pel que fa a crèdits ICO, segons l’enquesta el 35% dels autònoms ha sol·licitat finançament i aquets s’ha concedit en un 70% dels casos, a diferència del 51% al maig. Del 70%, el 33,9% assegura que se li ha concedit sense problemes i amb condicions avantatjoses, un 27,2% creu que els condicions no són favorables i a un 8,5% se’ls va concedir per un import menor al sol·licitat.
Quant a la morositat, el 36,8% dels autònoms enquestes diu que pateix impagaments ja sigui de l’empresa privada (18,8%) o pública (5,9%) o de les dues (12,2%), mentre un 56,9% assegura que no està afectat. D’altra banda, pel que fa a l’adaptació de les mesures sanitàries per a la desescalada i la nova normalitat, un 63,5% diu que no els ha suposat cap dificultat especial i un 30,1% reconeixen que han tingut problemes. La majoria, un 42,5% hi ha destinat menys de 2.000 euros.