La pandèmia provocada per la covid-19 deixa al seu pas un nou escenari per a les institucions culturals, un escenari mai imaginat i al qual han de fer front amb uns recursos escassos. L’etapa postcovid que iniciam implicarà canvis, tant a nivell polític, econòmic com social. I és en aquest darrer àmbit on les institucions culturals, i més concretament els museus, han de fer-se presents per tal de complir amb la seva funció social.
Aquí és on ens trobam ara. Els museus, com a organismes oberts a tothom, han de cercar noves vies per tal d’apropar el patrimoni a la societat, per ser rellevants i per mostrar, més que mai, que del passat és pot aprendre per tal d’encarar amb nous ulls el futur.
Però com ser rellevants per la societat en aquest “nou món” ple de límits d’aforament? Com arribar a la gent? Cal cercar nous camins, arribar a nous públics de maneres diferents. Cal ser imaginatius.
Aquesta reflexió inicial acompanya el projecte: el museu a casa. Càpsules audiovisuals, el qual entra en òrbita per la demanda feta a través de Serveis Socials de l’Ajuntament de Ciutadella: necessitam continguts culturals per a persones depenents, les quals estan patint un doble aïllament.
Davant aquesta petició, l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Ciutadella i més concretament, el Museu Municipal, engega aquest projecte que pretén fer arribar el museu a nous públics, fer-lo créixer més enllà de les parets que el contenen. Amb el projecte volem oferir continguts de qualitat, no sols a aquest segment de població, sinó a la societat en general, a partir de la pàgina web de l’Ajuntament, on penjarem també les càpsules audiovisuals.
El projecte vol obrir les portes del museu per tal que les persones en puguin gaudir. Crear experiències de qualitat, i a la vegada, nodrir-se del coneixement sobre els béns culturals que puguin tenir aquestes persones per tal de crear un repositori sonor de nous coneixements que es puguin incloure en el nou projecte museogràfic de Can Saura.
Així, el museu no sols generarà contingut cultural i trobarà noves vies per arribar al públic, sinó que, a més, rebrà nous coneixements, fet que el permetrà inserir en la seva funció de salvaguarda del patrimoni.
El canal triat per fer arribar aquest contingut és l’audiovisual. Així el projecte, a partir de vídeos de curta durada, mostrarà al públic dos tipus de temàtiques. Per una banda, les càpsules expositives amb les que entrarem de ple dins l’exposició que el museu té a Can Saura: “Que la terra et sigui lleu” i per l’altra, les càpsules etnogràfiques amb les que coneixerem objectes que el museu custòdia al seu fons.
D’aquesta manera el públic podrà conèixer l’exposició actual i a la vegada, objectes que no estan exposats i del que el museu es dipositari.
Una nova manera de conèixer i estimar el museu!