ACN Barcelona .- Amnistia Internacional ha denunciat que més de 3.000 professionals sanitaris han mort per la covid-19 arreu del mon, 63 a l’Estat. “Els governs han de rendir comptes per les morts del personal sanitari i dels treballadors essencials que no van protegir de la covid-19”, ha defensat l’ONG arran de la presentació d’un informe que documenta les experiències de professionals de la salut de tot el món. L’entitat apunta que la xifra de defuncions és probablement molt inferior a la real. En el treball s’explica que alguns metges han patit represàlies com ara la detenció, amenaces i acomiadaments quan han denunciat que treballaven sense material de protecció.
Segons les dades recopilades per Amnistia Internacional, el major nombre de sanitaris morts s’ha registrat als Estats Units, amb 507, seguit per Rússia (545), Regne Unit (540, entre els quals hi ha 262 assistents socials), Brasil (351), Mèxic (248), Itàlia (188), Egipte (111), Iran (91), Equador (82) i Espanya (63).
És probable que aquesta xifra sigui significativament superior, segons Amnistia Internacional. A França, per exemple, s’han recollit només dades d’alguns hospitals i centres de salut. A Egipte i Rússia, les xifres facilitades per les associacions de sanitaris han estat qüestionades pels seus governs.
La manca de material de protecció ha estat denunciada pels sanitaris. Un metge que treballava a la Ciutat de Mèxic va explicar a Amnistia Internacional que els professionals dedicaven al voltant del 12% del seu salari mensual a comprar equips de protecció individual.
En almenys 31 països analitzats es van registrar informes de vagues, amenaces de vaga o protestes del personal sanitari i treballadors essencials a causa de condicions laborals perilloses. Alguns països van respondre amb represàlies. A Egipte es van documentar els casos de nou treballadors que van ser detinguts arbitràriament. A Malàisia la policia va dispersar un piquet pacífic que protestava, detenint cinc persones.
Als Estats Units una assistent d’infermeria va ser acomiadada després de publicar un vídeo on demanava més equips de protecció individual. A més, deia que als treballadors d’una residència no se’ls havia informat que estaven tractant amb malalts de covid-19.
A Rússia hi ha dues metgesses també es van queixar de falta d’EPI i una d’elles podria ser condemnada a pagar una multa i l’altra podria ser despatxada.
També s’han produït casos d’estigma i violència. A Mèxic van llençar clor a una infermera quan anava pel carrer. A Filipines van tirar lleixiu a la cara d’un treballador d’un hospital.
En el cas d’Espanya, amb més de 52.000 professionals infectats i 63 morts, Amnistia Internacional té en marxa una campanya per exigir la protecció el personal sanitari i que es destinin més recursos per a la sanitat pública. També demana dades per saber exactament quants professionals s’han contagiat i on.